Terugblik 2021 - vooruitblik 2022

De feestdagen staan voor de deur. Vrije dagen die ook wij gebruiken om samen te zijn met onze naasten en stil te staan bij de verschillende bijzondere momenten van dit jaar.

Terugblik 2021

• In het regeerakkoord staat: “We zetten ons in tegen etnisch profileren”. Een succes na ons stembusakkoord en de aangenomen motie in de Tweede Kamer.

• Rechtszaak tegen de KMar verloren, maar we kregen steun vanuit de Raad van Europa en de KMar wijzigde het standpunt over etnisch profileren.

• I.s.m. Vrij Nederland en een vrijwilliger toonden wij aan dat er ook etnisch geprofileerd werd bij ‘coronaboetes’.

• Er kwam nieuw bewijs voor ongelijkheid in de strafrechtketen: zelfde delict, ongelijke behandeling.

• We agendeerden de nadelige gevolgen van de nieuwe VOG-wet (Verklaring Omtrent het Gedrag)

Vooruitblik 2022

We blijven ons inzetten om etnisch profileren en buitenproportioneel geweld door wetshandhavers tegen te gaan.

In 2022 gaan we ons in het bijzonder richten op het personeelsbeleid van de politie. We leggen de focus op maatregelen die de politie intern neemt tegen discriminatie op de werkvloer, discriminatie op straat en buitenproportioneel geweld. In dat kader zullen wij op 1 mei, de dag van de arbeid, een prijs uitreiken aan een politiebureau. De prijs wordt uitgereikt aan het bureau dat, ondanks overtuigend bewijs, heeft nagelaten om een agent die zich racistisch uitte te ontslaan.

Daarnaast blijven we uiteraard slachtoffers en nabestaanden bijstaan, richten we ons op het hoger beroep tegen etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee en nemen we vervolgstappen in de art.12 procedure tegen de agenten uit de racistische WhatsApp groep(en) in Rotterdam.

Lancering nieuwe website

We hebben een nieuwe website gelanceerd waar iedereen makkelijker informatie kan vinden over etnisch profileren en buitenproportioneel geweld. Ben je op zoek naar advies voor jezelf of voor iemand anders? Op deze pagina vind je al onze adviezen. Heb je meer ondersteuning nodig? Doe hier een melding en we nemen contact met je op. Op onze nieuwe website is het nu ook mogelijk om donateur te worden.

Word donateur

Wil jij dat wetshandhavers iedereen gelijk behandelen? Wil jij dat wetshandhavers minder geweld gebruiken? Denk jij dat het belangrijk is dat een onafhankelijke organisatie zich hiervoor inzet? Word vandaag nog donateur en zet je in voor betere wetshandhaving in Nederland.