Raad van Europa: Nederland normaliseert discriminatie

Oordeel rechtbank leidt tot kritiek

Op 22 september oordeelde de rechtbank Den Haag dat etniciteit een reden mag spelen bij grenscontroles en dat deze niet discriminerend zijn. In de weken daarna spraken meerdere hoogleraren en juristen zich uit. Zie bijvoorbeeld Amade M'charek en Marie Rosenkrantz in NRC, Eva Gonzalez Perez en Hans Siebers in Trouw en Gerard Spong bij Radio Stanvaste.

Raad van Europa kapittelt Nederland

Nu spreekt ook de Raad van Europa zich uit. De Raad van Europa is de hoogste mensenrechtenorganisatie van het Europese continent en monitort mensenrechtenschendingen. Ook kiest de Raad rechters die plaatsnemen in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). De Raad van Europa vindt dat etnisch profileren in al z’n vormen moet worden bestreden.

Rechterlijke macht normaliseert discriminatie

In een brief die de rapporteur inzake racisme en tolerantie aan Nederlandse ministers stuurde, waarschuwt de Raad dat de rechterlijke macht discriminatie normaliseert. De rapporteur wijst erop dat Nederland internationale verdragen heeft getekend waarin wordt beloofd om discriminatie tegen te gaan. Ook zijn er twee resoluties aangenomen door de Raad van Europa waarin staat dat de landen die lid zijn van de Raad van Europa etnisch profileren zorgwekkend vinden en dat ze racisme tegen zwarte mensen willen tegengaan.

Lees ook deze artikelen

In de Volkskrant

Raad van Europa: Nederlandse rechter normaliseert discriminatie door marechaussee

In Trouw

Rapporteur Raad van Europa noemt Nederlandse uitspraak over etnisch profileren ‘reden tot serieuze bezorgdheid’

Help je mee?

Volgens de rechtbank is controle op huidskleur aan de grens geen discriminatie. Wij gaan in hoger beroep!