Reactie Controle Alt Delete op regeerakkoord

De ‘Toeslagenaffaire’ en etnisch profileren

Het kabinet Rutte III viel om de ‘Toeslagenaffaire’. Mensen met een migratieachtergrond werden disproportioneel hard door de Toeslagenaffaire getroffen omdat de Belastingdienst etnisch profileerde. Deze vorm van etnisch profileren was het gevolg van het gebruik van etniciteit in risicoprofielen.

Etnisch profileren staat summier in het regeerakkoord

In het regeerakkoord van Rutte IV lezen we: “Nog te vaak krijgen Nederlanders minder kansen of worden zij uitgesloten op grond van afkomst, geslacht, kleur, ras, leeftijd, geloof, seksuele geaardheid of beperking. Dat is onacceptabel.”. En even verderop: “Voor institutioneel racisme is geen plek in onze samenleving. We zetten ons in tegen etnisch profileren. Overheids- en uitvoeringsorganisaties moeten hierbij het goede voorbeeld geven.”

Onze visie

De coalitie neemt hiermee duidelijk stelling tegen discriminatie en racisme. Het is voor het eerst ooit dat het tegengaan van etnisch profileren expliciet genoemd wordt in een regeerakkoord. Dat is een belangrijke stap vooruit en een aanknopingspunt voor de strijd tegen discriminatie en racisme.

Het is echter teleurstellend dat er geen concrete maatregelen aan gekoppeld zijn. Gezien de impact van etnisch profileren, de omvang van de ‘Toeslagenaffaire’ en de rol die etnisch profileren daarin speelde, is dat onbegrijpelijk.

Een eerste concreet aanknopingspunt voor een maatregel is het stembusakkoord dat Controle Alt Delete initieerde. De Kamer nam als gevolg daarvan een motie aan, Kamerbreed ondersteund, waarin zij afspraken dat overheidsinstanties etniciteit niet langer mogen gebruiken om fraude te bestrijden.

Pak hierop door en geef uitvoering aan de aangenomen motie door wetshandhavers te verbieden om te werken met etnisch geladen risicoprofielen om criminaliteit of fraude te bestrijden.