Terugblik 2022 - vooruitblik 2023

De feestdagen staan voor de deur. Vrije dagen die ook wij gebruiken om tijd te besteden met onze naasten en stil te staan bij de verschillende bijzondere momenten van 2022. Ook dit jaar hebben wij ontzettend veel werk verzet en dat was niet mogelijk geweest zonder de mensen die ons steunen. Dank aan alle vrijwilligers, de volgers die onze berichten delen en de mensen die ons aanbevelen aan slachtoffers van etnisch profileren en buitenproportioneel geweld. In het bijzonder bedanken we onze donateurs die ons werk mede mogelijk maken en de mensen die nu eenmalig hun energietoeslag aan ons hebben gedoneerd.

Terugblik 2022

• Wij initieerden in 2020 de documentaire ‘De Blauwe Familie’ en leidden in 2022 de impactcampagne, met als gevolg dat de politie erkent dat racisme, discriminatie en uitsluiting op de werkvloer van de politie een structureel probleem is.

• Controle Alt Delete en de vakbonden van de politie hebben in gezamenlijkheid een letter of intent opgesteld met aanbevelingen om er voor zorg te dragen dat de gestelde norm tegen racisme, discriminatie en uitsluiting ook werkelijk tot uitvoering wordt gebracht. De korpsleiding heeft deze ondertekend.

• De parlementaire enquête naar de Toeslagenaffaire deed geen onderzoek naar discriminatie, omdat de Tweede Kamer dit expliciet buiten de opdracht hield. Mede als gevolg van onze druk onderzoekt de volgende parlementaire enquête (naar fraudebeleid en dienstverlening) wél het gebruik van discriminerende risicoprofielen, als onderdeel van de hoofdvraag.

• De Parlementaire Onderzoekscommissie van de Eerste Kamer onderzocht hoe wetgeving onbedoeld kan leiden tot discriminatie en vroeg uitgebreid input van Controle Alt Delete (hier terug te zien) en nam de kritiek van Controle Alt Delete over in het hoofdrapport en het deelrapport over de politie.

Advies uitgebracht aan gemeenten voor coalitieakkoord om etnisch profileren tegen te gaan.

• Expertise gedeeld aan en impactcampagne verzorgd van de documentaire ‘Moeders’ over de TOP400-aanpak.

• Expertise gedeeld aan de documentaire ‘Beeldmacht’ over filmen van en door de politie.

• In Amsterdam is preventief fouilleren van de baan, nadat de politie misbruik maakte van haar bevoegdheden.

• Voeren we nog steeds een rechtszaak tegen de Koninklijke Marechaussee, vanwege etnisch profileren bij grenscontroles. Op 14 februari 2023 doet het Gerechtshof uitspraak in het hoger beroep.

• Zetten we ons in tegen de introductie van rubber kogels bij de politie.

• Publiceerden we een artikel over de aanpak van etnisch profileren in wetenschappelijk tijdschrift Cahier Politiestudies.

Vooruitblik 2023

We blijven ons inzetten om etnisch profileren en buitenproportioneel geweld door wetshandhavers tegen te gaan. In 2023 houden we onze focus op maatregelen die de politie intern neemt tegen discriminatie op de werkvloer, discriminatie op straat en buitenproportioneel geweld. Drie dossiers behouden onze speciale aandacht: mensen die overlijden onder de verantwoordelijkheid van wetshandhavers, buitenproportioneel geweld en preventief fouilleren.

Daarnaast blijven we uiteraard slachtoffers en nabestaanden bijstaan, houden we ons hart vast voor de uitspraak van het hoger beroep tegen etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee en volgen er enkele art.12 procedures waarover later meer.

Website

De website wordt continue verbeterd. Inmiddels zijn alle pagina’s door twee vrijwilligers vertaald in het Engels, met uitzondering van de artikelen. Ben je op zoek naar advies voor jezelf of voor iemand anders? Op deze pagina vind je al onze adviezen. Heb je meer ondersteuning nodig? Doe hier een melding en we nemen contact met je op.

Wil jij dat wetshandhavers iedereen gelijk behandelen?

Wil jij dat wetshandhavers minder geweld gebruiken? Denk jij dat het belangrijk is dat een onafhankelijke organisatie zich hiervoor inzet?