Akkoord maatregelen tegen racisme en discriminatie bij de politie

De Nederlandse politie heeft een handtekening gezet onder een concreet pakket van maatregelen om racisme, discriminatie en uitsluiting op de werkvloer tegen te gaan.

Ondertekening

De Nederlandse politie heeft een handtekening gezet onder een concreet pakket van maatregelen om racisme, discriminatie en uitsluiting op de werkvloer tegen te gaan. Het pakket aan maatregelen werd gezamenlijk voorgesteld door Controle Alt Delete en alle politievakbonden: NPB, ACP, ANPV en Equipe. De korpsleiding ontving het voorstel mede uit naam van alle hoofdpersonen uit de documentaire De blauwe familie.

Eerdere maatregelen

Naar aanleiding van de documentaire erkende de politie in mei 2022 dat racisme en discriminatie binnen de politie een structureel probleem is. Kort daarna liet de politietop met een videoboodschap weten dat ontslag vanaf nu het uitgangspunt is bij racisme binnen en door de politie.

Nieuwe maatregelen

Door een handtekening te zetten onder het pakket aan maatregelen spreken de politie en de vakbonden daarnaast nu ook af om voor een periode van minimaal vijf jaar, voldoende capaciteit en budget vrij te maken om de ambities en doelstellingen in het bestrijden van racisme en discriminatie te realiseren.

Alle politie-eenheden moeten vanaf nu een actieplan tegen racisme en discriminatie maken. Hierover wordt jaarlijks verantwoording afgelegd aan de korpsleiding. De onderwerpen racisme en discriminatie worden bovendien een vast onderdeel van alle (vervolg)opleidingen van alle politiemedewerkers. In het overleg van de Ondernemingsraad van de politie wordt discriminatie een permanent onderwerp op de agenda. Zowel de politie als de vakbonden spreken af dat zij hun eigen organisaties beleidsmatig zullen inrichten om racisme en discriminatie beter te herkennen. Lees hier alle maatregelen waar de politie zich aan verbonden heeft.

Historisch moment

Controle Alt Delete noemt deze vervolgstap historisch: “De vakbonden en de korpsleiding committeren zich gezamenlijk aan een concreet pakket van maatregelen om racisme, discriminatie en uitsluiting tegen te gaan. Nog niet eerder is er zo’n duidelijke norm gesteld met concrete doelstellingen, voldoende capaciteit en budget. Om die reden mag dit met recht een historische gebeurtenis genoemd worden.”

Integrale aanpak

Een onderzoekscommissie van de Eerste Kamer concludeerde in 2022 dat zowel etnisch profileren als discriminatie op de werkvloer “veroorzaakt en in stand worden gehouden door onduidelijke normstelling, (gebrek aan) leiderschap en professionalisering, een (uitsluitende) politiecultuur en (ontoereikende) klachtprocedures.” Volgens de commissie is er een grote mate van samenhang tussen “mechanismen van externe- en interne discriminatie bij de politie.” Een “belangrijke randvoorwaarde voor succes” is dan ook een integrale aanpak waarbij “een veilige en inclusieve werkvloer bij de politie bevorderen, hand in hand gaan met maatregelen tegen etnisch profileren.”

Controle Alt Delete onderschrijft deze conclusie. Racisme en discriminatie binnen de politie en dóór de politie zijn met elkaar verknoopt: “Een betekenisvolle en effectieve aanpak zal zich op beide sporen tegelijk moeten richten. Bovendien: uiteindelijk is de politie er voor de burgers, en wil de politie graag een politie voor iedereen zijn.” Controle Alt Delete blijft hier op toezien.