Racisme en discriminatie binnen de politie is een structureel probleem. Dat zei politiechef Martin Sitalsing maandag 23 mei in het radioprogramma Spraakmakers. Hij voegde daar aan toe dat er niet in de hele breedte van de organisatie wordt erkend dat het een structureel probleem is. Sitalsing, verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid van de politie, zei verder dat de politie in een normstellende fase belandt is en niet meer moet accepteren dat politieagenten racistisch gedrag vertonen: “het diversiteitsbeleid is geen knip voor de neus waard als we niet in staat zijn om die norm te handhaven binnen de organisatie.” Een goede diender is volgens Sitalsing een politieagent die juist staat voor artikel 1 van de Grondwet.
Abdoelhafiezkhan, van Controle Alt Delete, wees Sitalsing erop dat hij te weinig tijd heeft om dit te realiseren. Als eenheidsleider is hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de hele eenheid Midden-Nederland, maar hij is daarnaast ook verantwoordelijk voor alles rondom diversiteit en inclusie. Abdoelhafiezkhan: “Dat zou een aparte baan moeten zijn, met een staf van 20 of 30 mensen om dit serieus aan te pakken.”
Sitalsing deed deze uitspraken tijdens een bespreking van de documentaire De blauwe familie, die vandaag, maandag 23 mei, te zien is op NPO2. In de KRO-NCRV 2Doc: De blauwe familie komen klokkenluiders uit de politieorganisatie aan het woord die bij hun werkgever melding hebben gemaakt van misstanden waaronder racisme en discriminatie en vervolgens het leven is zuur gemaakt. De blauwe familie laat zien dat de politietop inclusiviteit met de mond belijdt, maar dat de praktijk heel anders is.