Gepubliceerd: 16 Feb 2021
Wat is er gebeurd?
In de zomer van 2015 overleed Mitch bij een aanhouding in het Zuiderpark in Den Haag. Mitch werd aangehouden omdat hij de agenten uitdaagde. Daarbij is zoveel geweld gebruikt dat hij is overleden. Ze zijn met meerdere mensen op hem gaan zitten, hebben hem in zijn gezicht gestompt en met pepperspray in zijn gezicht gewreven. Ze hebben hem in een hoofd-/nekklem gehouden die 72 seconden duurde. Toen hij bewusteloos was hebben ze hem de noodzakelijke medische zorg onthouden. In plaats van een ambulance te bellen, hebben ze hem in de ME-bus gezet. Agenten wisten op dat moment al dat hij overleden was.
Direct na de aanhouding stuurde het Openbaar Ministerie een persverklaring waarin stond dat Mitch 'onwel' was geworden in het busje. Nadat videobeelden van omstanders op social media verschenen was het OM gedwongen om deze verklaring aan te passen. Het OM besloot uiteindelijk om twee van de vijf betrokken agenten te vervolgen. In deze rechtszaken heeft de politie alles uit de kast getrokken om te bewijzen dat Mitch overleed als gevolg van het acuut stress syndroom. Dat bestaat helemaal niet. Zie hier onze eerdere blog en deze schokkende uitzending van Argos. De politie probeerde hiermee de nekklem als doodsoorzaak van tafel te krijgen..
Vandaag oordeelde de Hoge Raad dat de uitspraak van het Gerechtshof in stand blijft.* Dat betekent:
- Een voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor de agent die de nekklem aanlegde.
- Een vrijspraak voor de agent die de pepperspray in het gezicht wreef.
Beide agenten werken nog steeds bij de politie.
Onze visie
Allereerst dit: een vrijspraak en een voorwaardelijke celstraf doen volgens ons geen recht aan de oorzaak van de dood van Mitch Henriquez.
De politie registreert jaarlijks 24.000 geweldstoepassingen. Het Openbaar Ministerie seponeert 99% van alle aangiftes die burgers doen van geweld door agenten. De afgelopen vijf jaar overleden 50 mensen bij een aanhouding. Het Openbaar Ministerie bracht geen enkele agent voor de rechter, zo blijkt uit cijfers die wij binnenkort publiceren. Ondertussen – wordt wakker mensen - krijgt de politie veel ruimere bevoegdheden om geweldsmiddelen in te zetten.
Wij kijken daarom met belangstelling naar de rechters. Hoe oordelen zij over politiegeweld? De rechtbank, het Gerechtshof en zelfs de Hoge Raad hebben naar de zaak van Mitch gekeken. Zij vinden allemaal dat hij geen strafbaar feit pleegde. Toch is Mitch overleden als gevolg van buitenproportioneel politiegeweld. Maar…. de uitkomst is een vrijspraak? En een voorwaardelijke celstraf?! Terwijl de agenten nog werken bij de politie?!?
Als het Openbaar Ministerie en de rechters geen grenzen stellen aan geweld door de politie, wie beschermt de burgers dan?
Wij spreken wederom onze welgemeende steun aan de nabestaanden uit. Wij wensen hun sterkte bij het verwerken van deze uitspraak en richting de toekomst.
*Juridisch verloop
De rechtbank Den Haag heeft in december 2017 uitspraak gedaan in deze strafzaak. De 2 agenten die verdacht werden van de dood van Mitch Henriquez zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden voor mishandeling die de dood van Henriquez tot gevolg heeft gehad. Het gerechtshof Den Haag startte in november 2018 met het hoger beroep. Het gerechtshof deed op 19 juni 2019 uitspraak en heeft één van de twee agenten die betrokken was bij de aanhouding van Mitch Henriquez vrijgesproken. De Hoge Raad besloot op 16 februari 2021 dat de veroordeling van de andere agent in stand blijft.