Wat is het acuut stress syndroom?

Acuut stress syndroom ook wel excited delirium - uitleg en kritiek

Gepubliceerd: 10 Aug 2020

Op de website van de GGD staat een uitleg van het acuut stress syndroom, ook wel een excited delirium: "Het excited delirium syndroom (EDS) kenmerkt zich door extreem agressief gedrag en het niet opvolgen van aanwijzingen van politie en hulpverleners. De persoon lijkt buitengewoon sterk, wordt niet moe ondanks sterke inspanning en is ongevoelig voor pijn". Ze vervolgen: "medisch gezien is sprake van oververhitting (hyperthermie), verzuring (metabole acidose) en rhabdomyolyse (afbraak van spierweefsel). Een vechtpartij met de politie of hulpverleners kan de opwinding verergeren en het hart extreem belasten." Een overbelasting van het hart leidt vervolgens tot een hartstilstand.

Nederlandse kritiek

Onderzoeksprogramma Argos maakte in 2017 een geruchtmakende uitzending over het acuut stress syndroom. Armand Girbes, Jan Bakker en Diederik Gommers, allen hoogleraar intensive care geneeskunde. Zij geven aan dat zij, als specialisten intensive care geneeskunde, nog nooit eerder gehoord hebben dat iemand overleden is aan het acuut stress syndroom. Hoogleraar Girbes zegt in de uitzending dat dit syndroom niet bestaat. Ook hoogleraar Gommers zegt ook dat hij de diagnose acuut stress syndroom niet kent en dat het volgens hem niet bestaat.

Internationale kritiek - Verenigde Staten

Het internationale persbureau Reuters legde in 2017 een dossier aan over de taser. Hierin is uitgebreid aandacht voor het 'exited delirium' zoals dat in het Engels heet. De reden daarvoor is dat Taser stelde dat het excited delirium een "universeel erkende conditie" is. Reuters schrijft dat dit syndroom niet wordt erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie, de American Medical Association, de National Association of Medical Examiners en de American Psychological Association. Ook de European Society for Emergency Medicine, dat artsen in 30 landen vertegenwoordigt, erkent dit syndroom niet.

Internationale kritiek - Verenigd Koninkrijk

In 2017 deed een onafhankelijke onderzoekscommissie onderzoek naar politiedoden in het Verenigd Koninkrijk. Zij omschrijven het excited delirium op dezelfde manier als de GGD: een geagiteerde en agressieve staat waarbij een persoon bovenmenselijke krachten lijkt te hebben en niet op pijn reageert. De commissie schrijft: "the very existence of Excited Delirium is however strongly disputed amongst medical professionals. [..] Given this lack of consensus, the use of the term is very controversial. Some believe it is used as an attempt to explain away a death and deflect attention from the use of force." De commissie wijst erop dat mensen in een opgewonden acute medische hulp nodig hebben en dat ze vooral niet naar de grond gebracht, vastgehouden en geboeid moeten worden.

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld