Terugblik 2023

De feestdagen staan voor de deur. Vrije dagen die ook wij gebruiken om samen te zijn met onze naasten en stil te staan bij de verschillende bijzondere momenten van dit jaar. Ook dit jaar hebben wij ontzettend veel werk verzet en dat was niet mogelijk geweest zonder de mensen die ons steunen. Dank aan alle vrijwilligers, de volgers die onze berichten delen en de mensen die ons aanbevelen aan slachtoffers van etnisch profileren en buitenproportioneel geweld. In het bijzonder bedanken we onze donateurs die ons werk mede mogelijk maken.

We blijven ons inzetten om etnisch profileren en buitenproportioneel geweld door wetshandhavers tegen te gaan en laten ons niet ontmoedigen door de verkiezingsoverwinning van extreem-rechts.

Etnisch profileren

Risicoprofielen die etniciteit bevatten zijn een belangrijke oorzaak van etnisch profileren. Daarom zetten we ons hiertegen in. Na een intensieve samenwerking samen met burgers die het zelf meemaakten en betrokken NGO’s wonnen we een rechtszaak tegen de Koninklijke Marechaussee. Het gerechtshof verbood de Marechaussee om nog langer etniciteit te gebruiken bij selectiebeslissingen. De politie nodigde ons daarna uit om mee te denken over wat deze uitspraak voor de politie betekende. De gesprekken leidden tot nieuw beleid, de inhoud daarvan delen we binnenkort.

Controleert de politie je? Zorg dat je de hele interactie filmt en stel vragen over de reden voor de controle. Speel onze game om hiermee te oefenen. Denk je dat het etnisch profileren is? Meld je dan bij ons. Wij gaan je helpen.

Politiegeweld

De politie gebruikt het vaakst geweld tegen mannen van kleur. Dat blijkt uit een analyse die de politie zelf maakte. Wij verkregen deze analyse nadat wij een Woo-verzoek deden bij de politie. Wij deelden de gegevens met journalistiek platform Follow the Money. Van de mensen tegen wie geweld is gebruikt, heeft 36 procent een migratieachtergrond, terwijl hun aandeel in de bevolking 13 procent is, zo vatte RTL Nieuws het bondig samen. We houden journalisten al jarenlang op de hoogte van ons werk. In 2023 vonden onze data over politiegeweld steeds meer ingang bij de media. Zo schreef de NOS, met verwijzing naar Controle Alt Delete, dat geweldsgebruik door de politie voor het vierde jaar op rij steeg, terwijl geweld tégen de politie juist daalde.

Ben je of ken je een slachtoffer van politiegeweld en heb je hier videobeelden van, of waren er getuigen? Meld je bij ons en wij helpen je met het indienen van een klacht of aangifte.

Fatale incidenten

Sinds de dood van Mitch Henriquez in 2016 monitort Controle Alt Delete hoeveel mensen overlijden onder de verantwoordelijkheid van wetshandhavers. In Nederland overlijdt iedere maand iemand bij een fataal incident. Een nieuwe database die wij in 2023 publiceerden geeft een overzicht van deze overlijdensgevallen. De NOS bevroeg hierna de politie en het Openbaar Ministerie, die geen verklaring konden geven voor het toenemend aantal slachtoffers. Deze zomer organiseerden we, op verzoek van nabestaanden, een emotionele herdenking voor alle slachtoffers.

Ben je of ken je een nabestaande van iemand die is overleden na contact met de politie of de KMar? Neem dan contact met ons op.