OM opent onderzoek naar twee agenten na racisme op X

Volgens de politie Midden-Nederland deden vier politieagenten op X, voorheen Twitter, “kwetsende en ongepaste uitingen die als discriminerend, racistisch en onprofessioneel kunnen worden beschouwd.” De politie startte een disciplinair onderzoek. Drie agenten werden buiten functie gesteld, een agent kreeg buitengewoon verlof. Zij worden ondertussen wel doorbetaald. Welke teksten de agenten precies op X gedeeld hebben, is niet bekend gemaakt. Het disciplinaire onderzoek “is nog gaande,” meldt een woordvoerder van de politie Midden-Nederland.

OM opent strafrechtelijk onderzoek

Vandaag meldde het Openbaar Ministerie dat het een strafrechtelijk onderzoek opent naar twee van de vier politiemedewerkers. Er is nog niet besloten om de betrokken agenten te vervolgen, dat kan wel de uitkomst zijn van dit onderzoek. Deze stap zette het OM eerder niet. Nadat de uitingen ontdekt waren, hebben de politie en het Openbaar Ministerie met elkaar overlegd. Een woordvoerder van de politie Midden-Nederland zei daarover tegen Controle Alt Delete dat de politie en het OM “in onderling overleg besloten tot een disciplinair onderzoek.”

Openbare berichten kunnen leiden tot vervolging

De omstandigheden zullen bepalen of het OM tot vervolging van belediging over zal gaan. Het OM vervolgde bijvoorbeeld niet de Rotterdamse agenten uit de zogenaamde Jan Smit WhatsApp-groep. Volgens het OM waren de berichten op WhatsApp niet openbaar en dus niet strafbaar. Het OM vervolgde recent wél een militair die discriminerende berichten in een WhatsApp-groep plaatste. De groep was groot en de militair kende niet iedereen in de appgroep, daarom nam de militair “bewust het risico dat de uitingen ook buiten de WhatsApp-groepen verspreid zouden worden.”

Reactie Controle Alt Delete

Na de documentaire de Blauwe Familie erkende de politie in 2022 dat racisme en discriminatie bij de politie een structureel probleem is en beloofde om bij racisme altijd in te grijpen, waarbij ontslag het uitgangspunt zou zijn. Er loopt nu een disciplinair onderzoek en het OM heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Wij volgen de ontwikkelingen en zullen de pagina updaten als er meer informatie bekend is.