Zes agenten op non-actief na racistisch filmpje

Wat is er gebeurd?

Afgelopen weekend zijn zes agenten op non-actief gezet door de politie Oost-Nederland. De politie zette deze stap nadat er een filmpje verscheen op sociale media waarin politieagenten racistische opmerkingen maken. De video werd gedeeld door hun buschauffeur.

Op de beelden is te zien dat een bus langs een rommelmarkt rijdt in een buurt waar bijna alleen maar mensen van kleur aanwezig zijn. Hun hotel is in deze buurt. Meerdere mensen praten, er klinkt doorlopend gelach, de politieagenten zelf zijn niet in beeld. “Er is maar één blanke”, zegt iemand. Een ander vraagt: “Wil je meer of minder?”, waarop anderen “minder, minder” roepen. Iemand zegt: “Er staat er één met een bomgordel.” En: “Jullie zijn aan het filmen alsof we in de dierentuin zijn.”

In een reactie in het AD noemde de Nijmeegse burgemeester Bruls de beelden “walgelijk.” Wim Groeneweg van politievakbond ACP zegt dat “dit soort uitspraken ook in privétijd niet toelaatbaar zijn.” De politiechef van Oost-Nederland zegt “geschrokken te zijn van deze beelden en uitlatingen” en noemt het “volstrekt onacceptabel.”

Reactie Controle Alt Delete

Dionne Abdoelhafiezkhan vindt de reactie van de politie terecht: “Roepen dat iemand een bomgordel heeft is een islamofobe opmerking, net zoals de verwijzing naar de uitspraken van Geert Wilders door ‘minder, minder’ te roepen. Zeggen dat iemand filmt als in de dierentuin, tast de menselijke waardigheid van deze buurtbewoners aan. Vanuit Controle Alt Delete zien we wel vaker het gemak en het plezier waarmee dit soort uitspraken worden gedaan. Politieagenten moeten iedereen als gelijkwaardig zien. Uit de video blijkt dat deze agenten dat niet doen.”

De reactie van de politie vindt Abdoelhafiezkhan adequaat: “De agenten zijn direct op non-actief gesteld, ze mogen tijdelijk niet het politiebureau in en er wordt een onderzoek gedaan. Deze reactie zagen we niet bij de racistische opmerking van de politiechef uit Noord-Holland, niet bij de racistische opmerkingen in een Rotterdamse whatsappgroep van jeugdagenten, en niet bij de racistische scheldpartij bij een aanhouding in Dordrecht. De politie geeft hiermee eindelijk eens een duidelijk signaal af.”

Abdoelhafiezkhan maakt zich echter zorgen om de manier waarop de politie hierover communiceert: “In het persbericht zegt de politie dat de politiemedewerkers zich ‘zeer ongepast uitspreken over wat zij om zich heen zien’ zonder aan te geven wat er wordt gezegd en waarom dat niet acceptabel is. Niet iedereen zal begrijpen waarom deze uitspraken niet door de beugel kunnen. Door geen duidelijke norm te stellen maar wel streng te handhaven, kan de politie onbedoeld de polarisatie in de hand werken.”