Volgens de burgemeester van Amsterdam wordt de politie "te vaak" ingezet bij demonstraties en openbare ordeverstoringen. Dit zou ten koste gaan van andere politietaken en zelfs de veiligheid op straat in gevaar brengen. In de brief wijst de burgemeester er meerdere keren op dat met name de demonstraties tegen de genocide in Palestina veel capaciteit hebben gekost.
Allereerst dit: Als de Nederlandse overheid en onderwijsinstellingen meer actie hadden ondernomen tegen de genocide, was er minder gedemonstreerd. Het hoge aantal protesten is geen op zichzelf staand probleem, maar een direct gevolg van politiek en bestuurlijke keuzes. Bovendien heeft de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) op cruciale momenten juist bijgedragen aan escalaties door:
Onrechtmatige ontruiming van de UvA (mei 2024)
De driehoek liet het protest bij de Universiteit van Amsterdam ontruimen, wat achteraf onrechtmatig bleek. De politie gebruikte daarbij buitensporig geweld. De burgemeester verdedigde dit als "noodzakelijk en onvermijdelijk", ondanks de disproportionele inzet van geweld.
Maccabi Tel Aviv-supporters niet te weren en ongelijke bescherming te bieden (november 2024)
De driehoek verzuimde om Maccabi Tel Aviv-supporters te weren, terwijl zij bekendstaan als ultranationalistisch, gewelddadig en risicovol. De ‘supporters’ mishandelden een man, trokken een Palestijnse vlag van een gevel en vernielden een taxi, waarna de vlam in de pan sloeg. Het optreden van de politie werkte polariserend, doordat de politie niet alle groepen gelijkwaardig beschermde.
Buitensporig geweld tegen antianti genocide-demonstranten (november 2024)
Bij protesten tegen de genocide in Palestina liep een vrouw ernstig hersenletsel op na een charge van de ME op de Dam. Rotterdamse ME-agenten maakten zich op 13 november 2024 schuldig aan buitensporig geweld van ongekende ernst en omvang tegen demonstranten in het Westelijk Havengebied.
Reactie Controle Alt Delete
Dat de politie steeds vaker wordt ingezet bij demonstraties, komt niet uit het niets. Demonstraties ontstaan als reactie op politieke en bestuurlijke keuzes, en de manier waarop de driehoek optreedt, draagt bij aan verdere escalatie. De oplossing ligt niet in minder demonstraties, maar in beter beleid, rechtvaardig politieoptreden en het serieus nemen van maatschappelijke onvrede.