24 politiedoden in Nederland in 2022

In 2022 overleden 24 mensen onder verantwoordelijkheid van wetshandhavers. Dat blijkt uit data van Controle Alt Delete. Het onderzoek is gebaseerd op jaarcijfers van het Openbaar Ministerie die op 10 mei 2023 publiek gemaakt werden, en op eigen media-monitoring van Controle Alt Delete. Controle Alt Delete documenteerde 4 zaken die het Openbaar Ministerie niet onderzocht. Niet eerder registreerde Controle Alt Delete in een jaar tijd zoveel slachtoffers.

Wat zijn fatale incidenten?

Controle Alt Delete monitort sinds 2016 hoeveel mensen overlijden onder verantwoordelijkheid van wetshandhavers: bij een arrestatie, tijdens vervoer of in de politiecel. Dit betekent niet dat al deze mensen omgekomen zijn door nalatig handelen van wetshandhavers, wel dat er grondig onderzoek naar gedaan moet worden om dit te voorkomen voor in de toekomst. Een uitgebreide toelichting en onderzoeksverantwoording is hier te vinden.

Bronnen publiek gemaakt

Controle Alt Delete publiceert vandaag een openbare database omdat het belangrijk is dat er zicht komt op hoeveel mensen overlijden onder de verantwoordelijkheid van de politie. Al deze mensen verdienen een stem en een gezicht. De ruime meerderheid van de mensen die sinds 2016 overleed is onbekend.

Database fatale incidenten

Een database van alle fatale incidenten sinds 2016 om overledenen een stem en een gezicht te geven.

Oproep: Bent u een nabestaande en wilt u informatie aanvullen, wijzigen of staat uw dierbare er niet tussen? Neem dan contact met ons op via info@controlealtdelete.nl

Disproportionaliteit

Ook vindt Controle Alt Delete het belangrijk om aandacht te vragen voor de disproportionaliteit. Nederlanders met een migratieachtergrond overleden 11 keer vaker onder verantwoordelijkheid van wetshandhavers dan op grond van hun aandeel in de bevolking verwacht mag worden. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten overlijden zwarte Amerikanen 2.5 keer vaker onder verantwoordelijkheid van de politie dan je op grond van hun aandeel in de bevolking mag verwachten. De disproportionaliteit in Nederland is daarmee groter dan in de Verenigde Staten.