Nieuwsoverzicht van één week Corona-crisis

Gepubliceerd: 11 Apr 2020

Corona-hoesters

Er zijn meerdere incidenten geweest van mensen die in richting van agenten hoesten, bijvoorbeeld bij hun aanhouding. Deze verdachten zijn met snelrecht voor de rechter gebracht. De rechter gaf hiervoor celstraffen van meerdere weken. De celstraffen moeten, voor zover bekend, direct uitgezeten worden.

Corona in gevangenissen

Twee gedetineerden van het detentiecentrum op Schiphol zijn besmet met Corona. Eerder bleek al dat een arts van de medische staf besmet was. De twee gevangen zijn binnen de gevangenis in quarantaine geplaatst. In Roermond bleek dat een cipier het Coronavirus heeft. Volgens de lokale omroep 1limburg heeft dit bericht voor onrust gezorgd onder de gevangenen.

Opvallende boetes uitgedeeld

In Blerick, bij Venlo, heeft de politie alle inzittenden van een bus een boete gegeven. In de bus zaten arbeidsmigranten die in de glastuinbouw werken. Volgens de werkgever had hij twee bussen geregeld zodat er voldoende afstand gehouden kon worden, maar stond een van de bussen klem geparkeerd.

In Leeuwarden heeft de politie drie mannen een boete gegeven omdat zij in hun huis geen anderhalve meter afstand hielden. De politie kwam na een melding van geluidsoverlast. De mannen konden niet bewijzen dat zij familie waren.

In Alkmaar zijn er meerdere bekeuringen uitgedeeld aan mensen die met drie of meer personen in de auto zaten. In een auto kan je geen anderhalve meter afstand houden, en daarom werden er boetes uitgedeeld als mensen met drie of meer personen in de auto zaten. De regel geldt overigens ook voor werkbusjes.

Volgens de politie zijn er inmiddels 1400 boetes uitgedeeld vanwege het overtreden van Corona-maatregelen. Het is onbekend hoeveel boetes handhavers (boa's) hebben uitgedeeld, hier is geen centrale registratie van. Alle mensen die bekeurd werden moeten een boete van €390,- betalen.

Handhavers in Dordrecht zeggen dat een boete leidt tot een strafblad, wat natuurlijk grote impact heeft op de aanvraag van een VOG.

Intensivering toezicht

In Amsterdam sprak de burgemeester haar zorgen uit over pleintjes waar het te druk is. Eind maart zei de burgemeester nog deze "hotspots" te willen sluiten. Deze week werd besloten om cameratoezicht in te voeren op een van deze pleinen. Op drie andere drukke pleinen was al cameratoezicht ingevoerd. Wat er met de beelden gebeurd is onbekend.

Onze visie

De nieuwe regels zijn extreem beperkend en hebben grote impact op het sociale leven. Dat er maatregelen worden getroffen dat is logisch en ook belangrijk: daar hebben we een gemeenschappelijk belang bij. We maken ons zorgen over hoe de handhaving van de maatregelen uitwerken voor mensen. De maatregelen komen niet overal ten goede van de relatie tussen burgers en de politie. Dit zie je met name bij het uitdelen van boetes en het opleggen van straffen.

Mensenrechtenstandaarden laten veel ruimte aan autoriteiten om zelf de hoogte van boetes te bepalen maar zijn wel heel duidelijk dat handhaving en boetebeleid niet indirect discriminerend mogen zijn. De gezondheidscrisis die Corona nu is, vertaalt zich inmiddels ook in een economische crisis. Veel mensen maken zich zorgen of ze komende maand nog een inkomen zullen hebben. Een boete van €390,- is dan erg hoog. Mensen die al in een financieel kwetsbare situatie verkeren worden hierdoor hard geraakt. Daar komt bij kijken dat veel van de boetes aan jongeren worden uitgedeeld. Het minimum jeugdloon voor een 18-jarige is ± 5 euro. De hoogte van de boete is voor veel jongeren niet te betalen.

We zijn voor een boete als stok achter de deur voor mensen die al een keer een officiële waarschuwing hebben gekregen. Maar de hoogte die er nu aan hangt is niet proportioneel. Daarbij moet er ook gekeken worden of er sociaalmaatschappelijke redenen zijn als er een groepje jongeren buiten is zeker in wijken met kleine huizen, relatief veel bewoners per huis en grote economische uitdagingen.

Naast de boetes die worden uitgedeeld zijn de straffen ook fors. Eerder gaven we vanuit Controle Alt Delete al een shout out naar alle hulpverleners inclusief de politie. Uiteraard is hoesten naar hulpverleners niet goed en moet daartegen opgetreden worden. In plaats van straf uitzitten in de gevangenis waar kans is op een eventuele Corona-uitbraak kan er ook naar alternatieven worden gekeken. Zoals thuis de straf uitzitten met een enkelband. Uit onderzoek blijkt dat gedetineerden die hun straf thuis met een enkelband uitzitten minder vaak opnieuw in de gevangenis terecht komen dan veroordeelden die hun straf achter tralies doorbrengen. Elektronisch toezicht door middel van een enkelband is hiermee een mogelijk alternatief voor korte gevangenisstraffen.

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld