Politie beperkt aanhoudingen

Gepubliceerd: 22 Mar 2020

Huidige situatie

Overal in Nederland zijn maatregelen genomen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ook de politie treft noodgedwongen maatregelen. De politie kondigt aan minder snel verdachten aan te houden, om het risico op besmetting met het Coronavirus te verkleinen. "We zijn terughoudend met aanhoudingen buiten heterdaad", zegt een woordvoerder. In overleg met burgemeesters en het Openbaar Ministerie wordt bepaald wat de politie wel en niet doet.

Politie heeft focus op echte boeven vangen

Zaken waarbij sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden krijgen voorrang. Als er sprake is van een ernstig misdrijf of bedreiging van de rechtsorde zal de politie verdachten direct oppakken, zegt een woordvoerder van het OM tegen de NOS. Zoals Cruijff zou zeggen "Elk nadeel heb zijn voordeel." Veel mensen zitten natuurlijk thuis, maar doordat er minder proactieve controles plaatsvinden hebben mensen die wél naar buiten gaan minder last van etnisch profileren.

Hart onder de riem

We wensen iedereen in deze bizarre periode veel sterkte, solidariteit en gezondheid toe. Ondanks ons veelal kritische noot over de politie willen we een oprechte shout out geven aan alle hulpverleners, waaronder ook de politie, die zich op dit moment met hart en ziel inzetten bij de strijd tegen het Coronavirus.

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld