Nabestaanden Sammy strijden door

Gepubliceerd: 10 May 2021

Op 13 augustus 2020 werd Sammy Baker doodgeschoten door de Amsterdamse politie. Sammy was een Duitse influencer op Instagram. Hij had 170.000 volgers. De ouders van Sammy gaven op vrijdag 7 mei een interview aan Volkskrant en AT5. Het verhaal dat zij vertellen over de dood van Sammy komt op belangrijke punten niet overeen met de eerdere verklaring van de politie. Hier schreven wij eerder al een blog over. De interviews van vandaag werpen hier nieuw licht op.

Belangrijkste punten

Volgens de politie is Sammy neergeschoten omdat hij zichzelf en agenten bedreigde met een mes. Hij zou zelfs een agent gestoken hebben met dat mes. Uit het onderzoek van de Rijksrecherche blijkt echter dat het vest onbeschadigd is, zegt advocaat Korver tegen de Volkskrant. Sammy was niet gevaarlijk, hij had hulp nodig. Hij vroeg de agenten om een arts. De psycholance, die juist kwam om psychische hulp te bieden, werd echter weggestuurd door de politie. Het interview met de ouders, in combinatie met de beelden van het incident, roept dan ook ernstige vraagtekens op over het optreden van de politie Amsterdam.

Klacht tegen de politiechef

De ouders Sammy hebben daarom een officiële klacht ingediend tegen politiechef Frank Paauw. Volgens de ouders heeft de politiebaas met ‘leugenachtige uitspraken’ de publieke opinie beïnvloed terwijl het onderzoek van de Rijksrecherche nog liep. Daarmee zou hij de goede naam en eer van Sammy Baker hebben aangetast. “De eindbaas van de Amsterdamse politie heeft voor zijn beurt gesproken en onwaarheden verkondigd,” zegt hun advocaat Korver tegen Het Onderzoeksbureau. Hij wil een excuus en een bredere evaluatie van het politieoptreden.

Civiele procedure

Naast de klacht tegen de politiechef gaan de ouders, ondersteund door Korver en ons, een getuige verhoren (de chauffeur van de psycholance) en twee deskundigen horen om hun visie op de zaak te horen. Daarmee proberen ze om de onderste steen boven tafel te krijgen en gerechtigheid voor hun zoon, Sammy Seewald Baker te krijgen.

Onze visie

Het onderzoek van de Rijksrecherche is al enige tijd afgerond, maar het OM heeft nog geen beslissing genomen. We hebben zorgen dat in het onderzoek van de Rijksrecherche en bij een eventuele behandeling door het Hof (bij een art 12 procedure) de belangrijkste punten onvoldoende worden meegewogen, terwijl ze een belangrijke rol speelden. Onze grootste zorg is dat er niet vervolgd wordt zoals in álle andere zaken sinds 2016.

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld