Gepubliceerd: 15 Dec 2020
Wat is er gebeurd
Op 13 augustus 2020 werd Sammy Baker doodgeschoten door de Amsterdamse politie. Sammy was een Duitse influencer op Instagram. Hij had 170.000 volgers. De ouders van Sammy gaven vandaag een interview aan Volkskrant en RTL Nieuws. Het verhaal dat zij vertellen komt op belangrijke punten niet overeen met de eerdere verklaring van de politie.
Verward gedrag
Uit de interviews blijkt duidelijk dat Sammy Baker geen persoon met verward gedrag was. Hij was een succesvolle influencer op Instagram, werkte hard aan zijn ontwikkeling en gaf veel mensen advies. Ze vermoeden dat hij onder invloed van drugsgebruik – hij vierde zijn verjaardag in Amsterdam – in een psychose raakte.
Escalatie nadat politie erbij komt
Volgens de ouders verdween Sammy direct na zijn verjaardag van de radar, waarop zijn moeder naar Amsterdam reisde om hem te vinden. Vrienden van Sammy hielpen daarbij. De moeder gaf Sammy bij de politie op als vermist. Uiteindelijk vond ze hem zelf, in Amsterdam-West. Het lukte de moeder niet om hem mee te krijgen in de auto, hij stapte steeds uit. Een vriend van Sammy vertelde de inmiddels op afstand aanwezige agenten dat dít de vermiste jongen is waar iedereen naar op zoek was. Toen een van de agenten even later op de auto van de moeder afliep en informeerde of alles goed ging, sprintte Sammy er vandoor. De politie rende er achteraan.
Geen bedreiging voor agenten
Sammy kwam terecht in een binnentuin en haalde een mes tevoorschijn. Op beelden is te zien dat hij een klein mes tegen zijn eigen keel hield. Hij bewoog zich rustig en maakte geen plotselinge bewegingen. Op de beelden is niet te zien dat hij de agenten bedreigde. Van een aanval of bedreiging van de kant van Sammy is op de beelden geen sprake. Een agent met een politiehond probeerde hem aan te houden, maar dat mislukte omdat de hond aan Sammy voorbijliep. Vervolgens ontstond er een worsteling waarbij de politie een aantal keer schoot. Volgens de politie heeft Sammy daarbij met zijn mes een agent gestoken. Sammy overleed ter plekke.
Een klein mes
De advocaat van de familie zegt in de Volkskrant dat Sammy een klein padvindersmes bij zich had met een lemmet van 7 cm. De politie doet in haar verklaring op de website geen uitspraken over hoe groot het mes was. Een journalist van het Parool doet dat wel. Hij schreef dat Sammy een “flink mes” bij zich had. Tegen het Duitse Bild zei de journalist in augustus dat Sammy een koksmes van 30 centimeter bij zich had. Dit had hij gehoord van de politie, gaf hij daarbij aan. Een woordvoerder van de politie zegt in een reactie dat de politie nooit gecommuniceerd heeft over de grootte van het mes. De journalist van het Parool zegt in een reactie dat hij niet meer weet van wie hij de informatie ontvangen heeft.
Onze visie
Volgens de verklaring op de website van de politie hebben agenten Sammy neergeschoten omdat hij zichzelf en agenten bedreigde met een mes. Dat mes blijkt veel kleiner te zijn dan eerder uit artikelen bleek. Bovendien heeft Sammy de agenten niet bedreigd: hij had juist hulp nodig en de agenten waren hiervan op de hoogte. Het interview met de ouders, in combinatie met de beelden, roept dan ook ernstige vraagtekens op over de verklaring van de politie. Wij roepen op tot volstrekte transparantie en onafhankelijk onderzoek naar deze gebeurtenis. Wij blijven de nabestaanden bijstaan en wensen ze veel sterkte.
Overleden onder verantwoordelijkheid van de politie
Sammy was de 10e persoon die dit jaar (2020) overleed onder de verantwoordelijkheid van de politie. Na hem overleden nog eens zes mensen. In totaal overleden er in 2020 al 16 mensen bij een aanhouding. Van de 16 mensen vertoonden 13 personen verward gedrag. De helft van de overledenen had een migratieachtergrond, net als Sammy.
In alle gevallen in 2020 waarbij een persoon met verward gedrag overleed, was de politie op de hoogte van het gedrag alvorens ze overgingen tot staande-/aanhouding. Dit onderschrijft de zorgen die wij hebben over hoe de politie omgaat met personen met verward gedrag die de politie inschat als gevaarlijk. Hier hebben we ook onze vorige jaarlijkse bijeenkomst over georganiseerd CAD #7 in december 2019, in aanwezigheid van o.a. twee Eenheidsleiders. Zie hier de visie van Frank Paauw (Amsterdam). Ook deelden politiechef Anja Schouten (Noord-Holland), projectleider Joris van 't Hof en socioloog Karlijn Roex hun zorgen.
Hier meer informatie over wat we bedoelen met overleden onder verantwoordelijkheid van de politie: