Resultaten van documentaire De blauwe familie

Het doel van Controle Alt Delete met betrekking tot deze documentaire was dat de documentaire goed bekeken werd, dat de politieorganisatie het onderwerp serieus zou nemen, racisme zou erkennen als structureel probleem en een heldere norm zou stellen over wat artikel 1 van de Grondwet inhoudt voor de politie zelf. Deze doelen hebben we behaald:

• De documentaire was een kijkcijferkanon: De blauwe familie werd ruim 500.000 keer bekeken en kreeg een publiek waardering op NPO met een cijfer 8.5. De blauwe familie was #3 van best bekeken 2Doc documentaires in 2022.

• De documentaire leidde binnen 24 uur tot een meerderheid in de Kamer voor een Kamerdebat. Inmiddels zijn er vragen beantwoord door de Minister van Justitie & Veiligheid. De Tweede Kamer heeft de documentaire bekeken en met deelnemers een nagesprek gevoerd. Naar aanleiding van het debat is er een motie aangenomen die de politie oproept om met alle deelnemers in gesprek te gaan.

• De politie erkende bij Radio 1 en Nieuwsuur dat racisme, discriminatie en uitsluiting op de werkvloer een structureel probleem is;

• De voltallige politietop publiceerde een videoboodschap waarin ze duidelijk maken dat vanaf nu ontslag het uitgangspunt is bij racisme, discriminatie en uitsluiting op de werkvloer.

• Controle Alt Delete en de vakbonden van de politie hebben in gezamenlijkheid een letter of intent opgesteld met aanbevelingen om er voor zorg te dragen dat de gestelde norm tegen racisme, discriminatie en uitsluiting ook werkelijk tot uitvoering wordt gebracht. De korpsleiding heeft deze ondertekend.

• De politievakbonden lanceerden een meldpunt voor ervaringen met discriminatie binnen de politie.

• Er is veel interesse vanuit het buitenland om de documentaire te vertonen (wordt vervolgd).