Een politieagent uit Dordrecht die werd veroordeeld vanwege racisme zou een nieuwe baan krijgen. Hij zou leidinggevende worden bij de vreemdelingendienst van de politie in Rotterdam. Na een mediastorm trok de politie de nieuwe aanstelling weer in.
Wat is er gebeurd?
Een agent uit Dordrecht schold tijdens een arrestatie een zwarte man uit voor kutn*g*r. Hij kreeg daarvoor een boete van EUR 250,-. Oud-teamchef Fatima Aboulouafa uit Leiden deelde op LinkedIn dat deze agent zou gaan werken bij de Rotterdamse Vreemdelingenpolitie. Daarop kwamen geschokte reacties in onder andere het AD en op NPO Radio 1. De politie draaide de aanstelling terug omdat er “onvoldoende draagvlak” voor bleek te zijn.
Reactie Controle Alt Delete
In deze zaak ging veel meer mis. Het OM weigerde om de agent te vervolgen omdat het OM zei “geen racistische uitlating” te horen, de agent heeft gelogen in het proces-verbaal, hij koos er bovendien voor om aangifte te doen tegen de man én een schadevergoeding te eisen van hem. Kortom op geen enkele manier blijkt een schuldbewuste houding.
Het is onbegrijpelijk dat de politie deze agent niet gelijk al ontsloeg. In de aanpak van racisme en discriminatie door de politie is het vervolgens niet uit te leggen dat een voor racisme veroordeelde agent zou worden aangesteld als leidinggevende bij de Vreemdelingenpolitie.
Zou een ouder ermee akkoord gaan als het kinderdagverblijf een veroordeelde pedofiel op de groep zet, bij wijze van tweede kans? Nee, natuurlijk niet. Zou de politie een veroordeelde pedofiel, bij wijze van een tweede kans, ook hebben aangesteld als leidinggevende bij de zedenpolitie? Nee, natuurlijk zou dat niet gebeuren. Maar een voor racisme veroordeelde agent mag wel leidinggevende worden en dan ook nog notabene bij de Vreemdelingenpolitie.
De aanstelling van deze agent laat zien dat de politie in gebreke blijft als het gaat om de aanpak van racisme. De politie is gelukkig tot inkeer gekomen, maar dat is niet voldoende. Nu is het tijd voor bezinning op de vraag hoe deze aanstelling erdoorheen heeft kunnen komen.