Wie is Frank?
Frank van der Linde stopte in 2011 als directeur van Fairfood International. Hij werd activist en zette zich in voor de rechten van dak- en thuislozen, tegen institutioneel racisme en voor het klimaat en dierenrechten. De politie ontwikkelde een grote interesse in de nieuwe activiteiten van Frank. De politie frustreert al heel lang het recht op inzage in zijn dossier. Agenten in burger volgden hem op straat en de geheime dienst van de politie (TOOI) probeerde mensen in zijn omgeving te rekruteren als informant. De politie verstuurde gegevens over Frank, gelabeld "Crime area terrorism," naar de Duitse federale recherche en Europol.
Excuses na onterechte aanpak
De afgelopen zeven jaar voerde Frank, naast zijn activisme, een groot aantal juridische procedures om inzage te krijgen in de gegevens die de politie over hem had verzameld. Bij iedere procedure kwamen nieuwe documenten naar boven, waaruit bleek dat eerder verstrekte informatie onvolledig was. Dit riep telkens de vraag op of de politie wel alles verstrekte. Om aan deze onduidelijkheid een einde te maken, oordeelde de rechtbank op 16 april 2024 dat een onafhankelijke deskundige toegang moest krijgen tot de politiesystemen.
Politie legt beslissing rechtbank naast zich neer
In september 2024 liet de politie aan de rechtbank weten dat “onderzoek naar en een toegang tot de systemen, zoals door u beoogd, is uitgesloten." Follow the Money zocht uit of deze uitspraak van de politie klopte, en vroeg het na bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP liet weten dat dit onjuist is: “een rechter mag in de systemen [van de politie] kijken of iemand benoemen om dat te doen.”
Minister schept onduidelijkheid
Tweede Kamerleden stelden daarop vragen aan de Minister van Justitie en Veiligheid. Zij wilden weten of de politie zich aan de rechterlijke uitspraak moest houden. Op 20 januari 2025 stuurde de minister van Justitie en Veiligheid de antwoorden aan de Tweede Kamer. Daarin staat dat de politie belooft dat zij in gesprek gaan met de deskundige “over hoe zij deze kunnen faciliteren in het onderzoek zonder daarbij de bepalingen van de Wpg te overtreden."
Sit-ins bij het ministerie
Momenteel wacht Frank van der Linde op een benoemingsbesluit van de rechtbank, waarin de deskundige formeel wordt aangesteld. Pas daarna zal duidelijk worden of de politie daadwerkelijk weigert de deskundige toegang tot de systemen te verlenen en welke consequenties de rechtbank daar aan verbindt. Lang verhaal kort: ondanks de beslissing van de rechtbank heeft de deskundige nog steeds geen toegang tot het dossier.
Machtsmisbruik
Volgens Frank misbruikt de politie haar machtspositie om inzage in zijn dossier te voorkomen. Uit protest zit hij daarom regelmatig in de hal van het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. De minister dreigt hem hiervoor te laten arresteren, maar daar maakt Frank zich geen zorgen over. Hij zegt: “Maak toch niets uit als ik veroordeeld wordt, want als je het niet eens bent met een beslissing van de rechterlijke macht, dan kan je die gewoon negeren. Dat heb ik net geleerd." Frank heeft inmiddels aangifte tegen de politie gedaan vanwege machtmisbruik.
Wil je Frank's zaak volgen? Abonneer je dan op zijn nieuwbrief.