Etnisch profileren in Arnhem

Wat is er gebeurd?

In maart 2023 werd een man voor de rechter gebracht vanwege belediging en mishandeling van een politieagent. Volgens de agent had de man hem een ‘klootzak’ genoemd en expres zijn vingers tussen de autodeur geklemd. De rechter sprak de man van beide feiten vrij, nu dat alles niet te zien en te horen was op de video die zijn vriendin maakte. Sterker nog: op de beelden is te zien dat de politie een SD-kaart uit zijn dashcam verwijderde.

Staandehouding in Arnhem

Yassine*, een Marokkaanse-Nederlander die woonachtig is in Duitsland, was op weg naar het ziekenhuis in Arnhem, samen met zijn vriendin. Terwijl hij voor het rode stoplicht wachtte, kwam er aan de passagierszijde een politieauto naast hem staan. Yassine herkende de agent, omdat hij al meerdere keren door hem staande was gehouden voor ‘een algemene controle.’ Ditmaal werd hij staande gehouden omdat ‘hij door rood had gereden’, aldus de agent. Dat is raar, zeiden Yassine en zijn vriendin tegen elkaar, want het rode stoplicht waar zij voor wachtten, was volgens hen het eerste stoplicht op hun route. Yassine volgde de agent en parkeerde de auto. De agent sprak Yassine gelijk aan met zijn achternaam. Yassine werkte mee, gaf zijn rijbewijs, maar hield zijn raam op een kier terwijl de agent de boete uitschreef.

Nog een keer staandegehouden

Nadat de boete was uitgedeeld konden Yassine en zijn vriendin hun weg vervolgen. Bij het volgende rode stoplicht kwam de agent weer naast de auto van Yassine staan, deze keer aan de linkerkant. De agent gebaarde dat hij zijn raam omlaag moest doen. Yassine zwaaide en gebaarde met zijn vinger dat hij dat niet ging doen. Toen het licht op groen sprong, reed de agent achter Yassine aan en kreeg hij opnieuw een stopteken. Van wat er daarna gebeurde is een video-opname gemaakt door zijn vriendin.

“Klootzak”

Yassine zei tegen de agent dat niet verboden is om te zwaaien, waarop de agent antwoordde: “wou je nog wat kwijt of niet?” Yassine was hoorbaar geïrriteerd en vroeg: “wou jij nog wat kwijt?” Daarop antwoordde de agent: “flinke, flinke jongen.” Na een woordenwisseling maakte de agent het portier open met zijn wapenstok in de hand. Op beeld is te horen dat de agent “godverdomme klootzak” tegen Yassine zei. Daarna werd Yassine gearresteerd. Op de beelden was te zien dat Yassine meewerkte, hij werd geboeid. Er kwamen meerdere politieauto’s op het incident af om ondersteuning te bieden. De vriendin filmde alles tot het moment dat de agent haar telefoon afpakte.

SD-kaart dashcam verwijderd

Op de beelden die de vriendin maakte is te zien dat de agent de auto inging, iets deed in het voertuig, en daarna het portier weer dichtdeed. De telefoon van Yassine, die nog in de auto lag en nog aan het opnemen was, registreerde dit geluid ook. Daarna lag de dashcam, die normaliter aan de voorruit hing, op de bijrijdersstoel. De SD-kaart was eruit verwijderd.

Leugens in proces-verbaal

Yassine werd vervolgd vanwege belediging en mishandeling van een agent. Ten behoeve van het onderzoek had de politie de video woord voor woord uitgeschreven. In een officieel proces-verbaal. Het fragment waarin de agent Yassine voor “klootzak” uitmaakt is echter niet uitgeschreven. Toen deze zaak voor de rechter kwam, werd Yassine vrijgesproken. Op de video was niet te zien dat hij de agent beledigde. In tegendeel, de agent beledigde hem.

Reactie politie

In een reactie laat de politie Oost-Nederland weten op de hoogte te zijn van de zaak. De woordvoerder zegt dat er “geen disciplinair, oriënterend of ander onderzoek heeft gespeeld en dus ook geen maatregel is genomen.” De reden daarvoor is dat Yassine zijn klacht te laat heeft ingediend – langer dan een jaar na het incident. Desgevraagd zegt de politie dat er ook “geen aanleiding is om deze casus te heropenen.”

Reactie Controle Alt Delete

Gelukkig kreeg Yassine gelijk van de rechter, maar aan de kant van politie is werkelijk alles misgegaan. Een onzin-boete, daarna nog een onzin-aanhouding, handboeien gebruiken terwijl iemand meewerkt, de telefoon afpakken van iemand die filmt zonder te hinderen, een SD-kaart uit een dashcam verwijderen en in het proces-verbaal niet vermelden dat de agent Yassine voor klootzak uitmaakt. Het is onbegrijpelijk dat de politie geen aanleiding ziet om hier verder onderzoek naar te doen.

* Verantwoording

Voor dit artikel bekeken wij de processtukken van de rechtbank, de vele videobeelden die gemaakt werden en de proces-verbalen van de politie. De echte naam van Yassine is bekend bij Controle Alt Delete.