Vertrouwen in de politie komt te voet en gaat te motor

De wijze waarop deze minderjarige verdachte naar het bureau wordt overgebracht is vernederend. Het lijkt een Wild West film waarin de sherif de boef naast hun paard laten meerennen.

Gepubliceerd: 14 Jul 2015

Dionne Abdoelhafiezkhan, van Controle Alt Delete, is verontwaardigd: “de agent brengt deze jongen in gevaar. Wat als hij was gestruikeld? De wijze waarop deze minderjarige verdachte naar het bureau wordt overgebracht is vernederend. Ik associeer dit soort praktijken met Wild West sherifs die de boef naast hun paard laten meerennen.”

Dionne Abdoelhafiezkhan: “de politie vraagt respect en vertrouwen van burgers. Vertrouwen is echter niet iets wat je kan eisen, je moet het verdienen. In dat licht is het onbegrijpelijk dat deze agent een geboeide jongen laat meerennen met een politiemotor.”

Controle Alt Delete vindt dat de politie niet adequaat handelt en het vertrouwen van burgers in de politie schaadt.

Er moeten antwoorden komen op de volgende vragen:

– Als er niet een filmpje was opgedoken van deze arrestatie, was er dan op eigen initiatief een melding van gemaakt door de agent? Wat zijn de richtlijnen hiervoor?– De agent in kwestie is aangesproken. Waar is hij precies op aangesproken, en wat zijn de verdere gevolgen voor de agent?– Met het aanspreken van de agent lijkt de politie het als een incident af te doen. Belangrijker is om naar het grote plaatje te kijken: zijn er eigenlijk regels die het de politie verbieden om arrestanten op deze wijze te vervoeren? Zo niet, dan moeten deze gemaakt worden om dit in de toekomst te voorkomen.

Maandag 13 juli verscheen er een filmpje waarin een motoragent voorbij rijdt, met een jongen vast geboeid aan de motor. De jongen moet gebukt rennen om de motor bij te houden. Volgens verschillende media (Spits, radio 538, Telegraaf, Nu.nl, RTL nieuws) is de jongen 13 jaar. Volgens de politie is de jongen aangehouden omdat hij twee keer een valse naam opgaf. De agent is door de politie Midden-Nederland aangesproken op zijn gedrag en mag nu alleen bureauwerk doen.

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld