Beslissen in grensgebieden

Uit onderzoek van hoogleraar Van der Woude (2016, Universiteit Leiden) blijkt dat de Kmar buiten haar bevoegdheden treedt en etnisch profileert.

Gepubliceerd: 18 May 2016

Uit een onderzoek dat vandaag gepubliceerd is blijkt dat de Koninklijke Marechaussee een problematische manier van werken heeft. Het kenteken van een auto (de afkomst van het kenteken) blijkt een belangrijke reden voor het overgaan tot een staandehouding, net zoals de huidskleur van de inzittenden.

Het onderzoek is onder meer gebaseerd op gesprekken met medewerkers van de marechaussee en 800 uur meereizen met de teams van wat sinds 2008 het Mobiel Toezicht Veiligheid heet. Hieruit blijkt dat de praktijk van de Kmar niet aansluit bij de bevoegdheden van de Kmar.

In Trouw reageert de Kmar alsvolgt op het rapport: "Als de marechaussees tijdens een controle een redelijk vermoeden krijgen dat er sprake is van enig strafbaar feit, dan mogen zij dat op grond van de regelgeving verder onderzoeken en actie ondernemen."

Het onderzicht richt zich echter juist op controles die gehouden worden zonder dat sprake is van een verdenking. De rechter oordeelde in 2015 dat deze wijze van werken niet toegestaan is (link).

Dit onderzoek correspondeert met de onderzoeksresultaten van Sinan Cankaya. Hij liet zien dat huidskleur en het type voertuig een belangrijke rol speelden in de beslissing van agenten om tot een controle over te gaan. (link)

Ben je benieuwd hoe zo'n controle tegen mobiel banditisme in z'n werk gaat? Zie dit filmpje op de website van Hart van Nederland (link). Zij volgden een team, en legden - per ongeluk - vast hoe deze controles op basis van kenteken/uiterlijk ook onderdeel zijn van de instructies over de portofoon.

Een download is nog niet beschikbaar. Lees meer op de website van de Universiteit Leiden www.universiteitleiden.nl/nieuws/2016/04/wat-er-echt-gebeurt-in-de-nederlandse-grensgebieden Hier kunt u het boek kopen www.boomcriminologie.nl/criminologie-veiligheid/catalogus/beslissen-in-grensgebieden-1#

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld