Tienduizenden mensen (!) onterecht in gezichtendatabase

Gepubliceerd: 16 Mar 2021

Uit onderzoek van NU.nl blijkt dat de politie foto's van meer dan 1,3 miljoen personen gebruikt voor gezichtsherkenning, maar geen heeft idee welke mensen terecht in de gezichtendatabase staan. Zo is dus ook niet bekend bij wie dat niet langer het geval is, bijvoorbeeld na een vrijspraak. Deskundigen, zoals wij, betwijfelen of gezichtsherkenning bij de politie daardoor nog geoorloofd is.

Politie was op de hoogte

De politie wist al dat mensen waarschijnlijk onterecht (!) in de #CATCH-database zouden belanden. "Toen de politie drie jaar eerder met gezichtsherkenning begon, was intern al bekend dat daardoor waarschijnlijk mensen onterecht in de CATCH-database zouden belanden." Dat zegt John Riemen, hoofd van het Centrum voor Biometrie van de Politie, de beheerder van CATCH.

Riemen zegt dat het Centrum voor Biometrie de CATCH-database als beheerder "bijna onmogelijk" op orde kan houden. De politie heeft altijd al gesteld dat de regels van bewaartermijnen complex zijn, zegt hij. Ook heeft de politie geen zicht op hoe een zaak tegen een verdachte afloopt zodra het onderzoek wordt overgedragen aan Het Openbaar Ministerie.

Onze visie

Uit het onderzoek van Nu.nl blijkt dat de database jaarlijks maar leidt dat tot 90 'matches'. Het is onbekend tot hoeveel veroordelingen dat leidt. De inbreuk op de privacy is disproportioneel groot ten opzichte van wat het oplevert. Vanuit Controle Alt Delete zeggen wij dat minder dan honderd matches per jaar een hele lage opbrengst is van zo'n grote database. En dan weten we na een match nog niet eens of het daadwerkelijk dezelfde persoon is. Ook moet er een betere discussie gevoerd worden over de afwegingen om gezichtsherkenning te gebruiken. Natuurlijk zien we wat het opsporingsbelang kan zijn, maar weegt CATCH op tegen de privacy inbreuk, de risico's dat dingen fout kunnen gaan en de impact op de maatschappij?

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld