Politie pakt gehandicapte vrouw in rolstoel hard aan

Gepubliceerd: 21 Apr 2020

Wat is er gebeurd

Justine zit al 20 jaar in een rolstoel. Ze heeft zeven dagen in de week zorg nodig. De afgelopen drie jaar bracht ze veel tijd in bed door, in haar eigen huis. Justine benaderde Controle Alt Delete omdat ze een aantal weken geleden hardhandig door de politie uit het gemeentehuis gezet is. Daarbij kreeg ze meerdere blauwe plekken en raakte haar schouder uit de kom. Ze moet binnenkort voor de rechter komen vanwege lokaalvredebreuk.

Zorg stopgezet

In maart 2020 zag Justine op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dat er geen budget meer voor haar klaar stond. Dat betekende een grote impact op haar persoonlijke zorg. Om die reden ging ze op 31 maart met haar begeleider naar het gemeentehuis van Leudal (Limburg) gegaan om daarover in gesprek te gaan. Justine kan niet zelf spreken dus haar begeleider vertaalde de gebarentaal voor de gemeenteambtenaren. Het gemeentehuis was gesloten, maar de gemeente regelde toch een spoedafspraak.

De uitkomst van dit gesprek was dat de zorg inderdaad niet voortgezet zou worden. Volgens Justine heeft de gemeente, die verantwoordelijk is voor de zorg, zich daarbij niet aan de regels gehouden. Lees hier het hele verhaal van Justine. Toen de gemeente volhardde in het besluit, gaf Justine aan dat ze aangifte wilde doen tegen de gemeente omdat zij in een levensbedreigende situatie gebracht wordt (art. 255 Strafrecht). De ambtenaren trokken zich terug voor een overleg. Zij kwamen terug met twee agenten. De politie zit namelijk in hetzelfde gebouw als de gemeente.

Politie komt erbij

Volgens Justine en haar begeleider gebeurde het volgende. Een agent gaf aan dat zij hier niet mocht komen omdat ze ziek was. Justine antwoorde (via haar begeleider) dat zij niet ziek, maar gehandicapt is. Justine gaf aan dat zij aangifte wilde doen, maar de agent zei dat hij artikel 255 Strafrecht niet kende. Justine en haar begeleider zagen dat de gemeenteambtenaar stond te grijnzen. De agent zei dat het hier gevaarlijk voor haar was en dat ze weg moest gaan. Als ze niet weg zou gaan, zou ze in overtreding zijn en zou ze aangehouden worden. Justine gaf, via haar gebarentolk, aan dat zij zich netjes gedragen had en vroeg nogmaals om een aangifte op te nemen. De agent volhardde in zijn afwijzing, waarop Justine hem erop wees dat hij verplicht is om een aangifte op te nemen. Op een briefje schreef ze "art 163 lid 6 en art 165 lid 1 Strafvordering". De agent zei dat dat artikel niet te kennen en gaf nogmaals aan dat ze weg moest. Dit wilde Justine niet.

Agenten zetten Justine uit het gemeentehuis

Uiteindelijk grepen de agenten Justine beet. Zij liet op haar telefoon een tekst zien dat zij EDS (Ehlers-Danlos Syndromen) heeft en niet vastgepakt mag worden omdat haar gewrichten dan uit de kom gaan. Ondanks deze waarschuwing werd ze met kracht uit het gemeentehuis getild, waarbij aan haar armen getrokken werd. Dat was onnodig, zegt Justine, want ze hadden gewoon mijn rolstoel het gebouw uit kunnen duwen. Bij deze worsteling kreeg ze meerdere blauwe plekken en raakte haar schouder uit de kom. Overigens was het politiebureau in Leudal op dat moment gewoon open.

Justine had een heel aantal dagen nodig om te herstellen, zowel fysiek als mentaal. Zij heeft kort na het incident een klacht ingediend en een verzoek tot aangifte gedaan. Op beiden heeft de politie tot op heden niet gereageerd. Justine kreeg wel een andere brief: zij wordt vervolgd vanwege lokaalvredebreuk.

Onze visie

Volgens Justine en haar begeleider heeft de politie gezegd dat Justine "ziek" is, heeft de politie geweigerd om een aangifte op te nemen, is zij stevig beetgepakt en vervolgens met kracht uit het gemeentehuis gezet. De klacht en het verzoek tot het doen van aangifte zijn niet opgepakt, maar zij wordt wel vervolgd vanwege lokaalvredebreuk.

Op basis van deze verklaringen is er waarschijnlijk sprake van validisme ("u bent ziek", dat is discriminatie van minder validen), disproportioneel geweld (haar beetpakken terwijl ze ook de rolstoel hadden kunnen wegrijden), verzaken van ambtsplicht (weigeren om een aangifte op te nemen), nogmaals verzaken van ambtsplicht (hinderen van de klachtenprocedure en verzoek tot aangifte) en een onterechte vervolging (het is geen lokaalvredebreuk, want ze had een afspraak).

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld