Oost-Europese man (35) overleden na arrestatie in Den Bosch

12e persoon die is overleden bij/na arrestatie

dinsdag 18 augustus 2020

Op zondag 16 augustus 2020 is in Den Bosch een man overleden die enkele dagen eerder gearresteerd was. De naam van de man is niet bekend gemaakt. Het gaat volgens de politie om iemand zonder vaste woon- of verblijfplaats. Volgens het Openbaar Ministerie was de man Oost-Europees. Hij is de 12e persoon die in 2020 overleed onder verantwoordelijkheid van de politie.

Wat is er gebeurd?
Onze beschrijving van wat er gebeurd is, is afkomstig van een verklaring van de politie en een telefoongesprek met het Openbaar Ministerie. Hieruit komt het volgende beeld naar voren.

De man werd op maandag 10 augustus in “verwarde toestand aangetroffen op de snelweg A59.” Hij werd volgens het OM niet verdacht van een strafbaar feit. Het is onbekend of hij langs de snelweg liep of dat hij bijvoorbeeld bij een tankstation stond. Volgens het OM ging de politie waarschijnlijk af op een melding, maar de inhoud van de melding is (nog) onbekend.

De man is door de politie naar het ziekenhuis gebracht, behandeld en daarna aangehouden en naar het politiebureau gebracht. In het cellencomplex was hij volgens de politie rustig en meewerkend. Hij werd “erg onrustig” toen hij klaar werd gemaakt voor vervoer richting een GGZ-locatie, vanwege zijn verwarde gedrag. Daarna is hij “onwel geworden”. De politie schrijft dat hij direct gereanimeerd is en vervolgens weer naar het ziekenhuis is gebracht. Dit alles gebeurde op diezelfde maandag. Nadat hij meerdere dagen in het ziekenhuis had gelegen overleed de man zondag in het bijzijn van zijn familie.

Het Openbaar Ministerie kan niet zeggen of er geweld gebruikt is door de politie. Volgens de woordvoerder is dat onderwerp van onderzoek door de Rijksrecherche.

Berichtgeving Controle Alt Delete
Wij doen ons best om zo volledig mogelijk te zijn en zoveel mogelijk recht te doen aan deze verdrietige gebeurtenis. Wij schrijven dit in de wetenschap dat er nog allerlei aspecten aan deze zaak zitten die wij (nog) niet beschreven hebben. Voor nu is het belangrijkste dat wij onze welgemeende steun aan de nabestaanden uitspreken. 

Overleden onder verantwoordelijkheid van de politie
Wij monitoren vanuit Controle Alt Delete hoeveel mensen overlijden onder verantwoordelijkheid van de politie. Dit betekent volgens Controle Alt Delete niet dat al deze mensen omgekomen zijn door nalatig handelen van de politie, of dat de politie in deze zaken strafrechtelijk verwijtbaar gehandeld heeft. Het betekent wel dat ze overleden zijn bij of vlak na hun arrestatie en dat hier grondig onderzoek naar gedaan moet worden om dit te voorkomen voor in de toekomst.

Bron foto: Google Maps