Herhaling Verdacht op 14 april

Gepubliceerd: 13 Apr 2020

Op dinsdag 14 april wordt de documentaire 'Verdacht'* herhaald om 23:15 op NPO2. De documentaire is een kijkcijferhit en heeft veel teweeg gebracht. Het was een razend succes met 414.676 kijkers. Het was daarmee een van de best bekeken documentaires van 2Doc in 2018. De docu was nog geen 10 minuten bezig en de eerste reacties stroomden binnen. Nog geen 24 uur na de uitzending stelden D66, DENK, GroenLinks en Partij van de Arbeid (PvdA) vragen aan de Minister van Justitie en Veiligheid Kamervragen en zijn hebben er twee hoofdelijke stemmingen plaatsgevonden met als resultaat dat er een 30Kamerledendebat plaats gaat vinden over etnisch profileren door de politie. Ook is het leuk om te vermelden dat #Verdacht is opgenomen door het KIS als aanbeveling in het verminderen van discriminatie en door verschillende politie eenheden wordt ingezet om het gesprek over etnisch profileren op gang te brengen.

De impact van onterechte politiecontroles

In de documentaire ‘Verdacht’ doen Nederlanders verslag van hun soms bizarre en onthutsende ervaringen met de politie, waarbij hun huidskleur hen tot verdachte maakt.

Geschrokken reacties tijdens uitzending op 10 december 2018

'Verdacht' was urenlang trending topic op Twitter en mensen reageerden geschrokken: "De #2doc #Verdacht is nog geen minuut bezig en mijn bek valt al open. 'Tegenwoordig valt het aantal aanhoudingen wel mee. Hooguit 1 a 2 keer per week' Pijnlijk om te zien hoeveel impact dit heeft in iemands leven." En: "Dit raakt me zo erg. Tranen in m’n ogen. Wil bijna sorry zeggen ... afschuwelijk om zo machteloos te staan t.o. Autoriteit terwijl je NIKS fout doet... dit moet stoppen!"

Het was opvallend positief dat er met name geschrokken en empathische reacties kwamen. Dit gaf ons de hoop dat er in potentie voldoende kritische massa in Nederland is om tot een betekenisvolle verandering te komen. 'Verdacht' sprak mensen aan en opende bij velen hun blik.

Minister informeerde Kamer onjuist

Daags na de vertoning werd de Minister van Justitie en Veiligheid bevraagd door Kamerleden. Daarbij informeerde de Minister de kamer onjuist en onvolledig. Een opvallende uitspraak: de politie monitort etnisch profileren om te beoordelen of het afneemt. Dit is onwaar! Vanuit Controle Alt Delete vragen we hier, tevergeefs, al jaren om. Enkele maanden later stuurde de Minister nog een schriftelijke reactie op alle Kamervragen. Daarin werden opnieuw vele onwaarheden en halve waarheden gedeeld.

De misinformatie was ontluisterend, net als het onvermogen van de Tweede Kamer om hier doorheen te prikken. Kennelijk krijgt de Minister andere informatie dan uit de praktijk blijkt: van zijn eigen ministerie of van de politie. Het is teleurstellend dat de Minister niet heeft uitgezocht hoe het komt dat hij onjuist geïnformeerd werd - en waarschijnlijk nog steeds wordt.

Tot slot

Een van de veertien geïnterviewden is Perez Jong Loy. De tv-herhaling van ‘Verdacht’ dragen we op aan Perez (1954-2019). Perez was een van de meest bevlogen mensen in de strijd tegen racisme en altijd bereid om in gesprek te gaan met mensen over de impact van discriminatie.

* een KRO-NCRV 2Doc documentaire door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.

----Vertoning + nagesprek?Door heel Nederland verzorgen wij vertoningen en nagesprekken. Bij interesse kunt u ons een mailtje sturen naar info@controlealtdelete.nl ook hebben we een 20 minuten versie voor onderwijsinstellingen.

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld