Duitse man (32) overleden bij arrestatie in Hengelo

11e persoon die is overleden bij/na arrestatie in 2020.

dinsdag 18 augustus 2020

Op 12 augustus 2020 is in Hengelo een man van 32 jaar overleden tijdens zijn arrestatie. Het gaat om een Duitse man die volgens de Duitse ambassade als toerist in Nederland aanwezig was. Zijn naam is (nog) niet bekend. Hij is de elfde persoon die overleed onder verantwoordelijkheid van de politie in 2020.

Wat is er gebeurd?
De man was in verwarde toestand boven het dak van een café geklommen. Volgens de Tubantia heeft hij daar 3,5 uur gezeten en heeft de politie geprobeerd met hem te praten. Een politiewoordvoerder zegt dat er in eerste instantie ‘goed contact’ was maar dat de man hulp weigerde.

Politie zet arrestatieteam in
Op beelden (pas op, schokkende beelden, link hier) is de laatste minuut van het incident te zien. Uit de beelden blijkt dat twee politieagenten het dak opklimmen. De agenten zijn van het arrestatieteam en een van de agenten heeft een taser bij zich. Aan de andere kant komt de brandweer met een bakje naar hem toe. De man springt van het dak (15 meter hoog), nadat hij ziet dat de agent met de taser op hem af komt, en overlijdt daarbij.

Reactie politie
De politie zegt dat zij gehandeld hebben “zoals wij het zouden moeten doen.” In de reactie stellen zij verder: “de man was hierin de instabiele factor. Hij heeft zelf gekozen om te springen.”. Volgens de politie is er sprake van “suïcide.” De politie beschouwt de kwestie als afgerond. De Rijksrecherche zal geen onderzoek verrichten.

Berichtgeving Controle Alt Delete
Wij doen ons best om zo volledig mogelijk te zijn en zoveel mogelijk recht te doen aan deze verdrietige gebeurtenis. Wij schrijven dit in de wetenschap dat er nog allerlei aspecten aan deze zaak zitten die wij (nog) niet beschreven hebben. Voor nu is het belangrijkste dat wij onze welgemeende steun aan de nabestaanden uitspreken. 

Overleden onder verantwoordelijkheid van de politie
Wij monitoren vanuit Controle Alt Delete hoeveel mensen overlijden onder verantwoordelijkheid van de politie. Dit betekent volgens Controle Alt Delete niet dat al deze mensen omgekomen zijn door nalatig handelen van de politie, of dat de politie in deze zaken strafrechtelijk verwijtbaar gehandeld heeft. Het betekent wel dat ze overleden zijn bij of vlak na hun arrestatie en dat hier grondig onderzoek naar gedaan moet worden om dit te voorkomen voor in de toekomst.

Bron foto: Google Maps