Gepubliceerd: 02 Jul 2020
NRC: Racistische opmerkingen in politie-appgroepen
Agenten van het bureau Marconiplein van de politie Rotterdam spraken in appgroepen over "kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen” op wie ze willen "schieten”. Dat meldde NRC maandagavond. De krant zegt te beschikken over screenshots van de gesprekken.
Politie: we waren echt niet op de hoogte
De misstanden dateren van januari 2019. Volgens het NRC zijn er in februari 2019 "corrigerende gesprekken" gevoerd met direct leidinggevenden. De eenheidsleiding werd niet geïnformeerd over de misstanden. Karin Krukkert van de eenheidsleiding zegt daarover nu in het NRC: “Gezien de ernst van de gedeelde berichten vinden wij dat deze zaak destijds intern breder besproken en beoordeeld had moeten worden”.
De eenheidsleiding was al een jaar lang op de hoogte
Maar let op: in juni 2019 berichtte NRC al over agenten die praatten over “kankermongolen, kankerlijers, pauper-allochtonen, kankervolk, kutvolk en kutafrikanen”. De misstanden die nú in het nieuws zijn, werden al in de zomer van 2019 bekend gemaakt door NRC. Debrief waarin 'klokkenluider' Carel Boers deze misstanden aankaartte, werd eerder verstuurd naar Minister Grapperhaus, korpschef Akerboom, Liesbeth Huyzer, eenheidsleider Frank Paauw, eenheidsleider Hans Visser en Karin Krukkert. Het ministerie, de top van de politie én de eenheidsleiding van Rotterdam waren dus al in 2019 van deze misstanden op de hoogte.
Onze visie
Inmiddels heeft de politie bekend gemaakt dat vijf agenten op non actief gesteld zijn en dat het Openbaar Ministerie onderzoek gaat doen naar de uitlatingen. Dat is goed nieuws. Namen en rugnummers zijn bekend, de feiten liggen op tafel. Alles minder dan een ontslag is onacceptabel.
Als de politie serieus is over het aanpakken van de interne problematische cultuur, dan worden ook de leiders binnen de politie aangesproken. Belangrijke leidinggevenden waren al een jaar op de hoogte maar grepen niet in. Zij zijn niet geschikt om leiding te geven aan de inclusieve en veilige organisatie die de politie wil en zou moeten zijn. De korpsleiding en de Minister van Justitie en Veiligheid moeten de onderste steen boven willen krijgen en normstellend optreden.
Tot slot. Wat de politie zich niet lijkt te realiseren, is dat de problematische binnen-cultuur doorwerkt in de buitenwereld. Alle incidenten en klachten die de afgelopen jaren speelden, waarbij déze agenten betrokken waren, zouden opnieuw – en in onderlinge samenhang- beoordeeld moeten worden door een onafhankelijke organisatie.
*Deze blog is geüpdatet op 3 juli 2020