Overwegend witte jongerenraad adviseert politie over discriminatie

Bij politiecontroles weet de politie jongeren met een migratieachtergrond wel te vinden, voor de jongerenraad is dat kennelijk niet gelukt.

Gepubliceerd: 17 Apr 2018

Op zich goed nieuws: in januari 2018 kondigt de politie aan een jongeren-adviesraad op te zetten. Jan Willem de politievlogger maakte er zelfs een wervend filmpje voor. Op 16 april 2018 stuurde de politie een ronkend persberichtuit: de jongerenraad is geïnstalleerd en de eerste adviezen zijn gegeven.

Op de eerste dag werd er gesproken over veiligheid op het internet en onpartijdig handelen. Een gesprek over discriminatie door de politie dus. Kijk even naar onderstaande foto en vraag je af: is dit de groep jongeren die ervaring heeft met discriminatie en dus de juiste adviseur is? Serieus, bij proactieve controles weten ze de jongeren met een migratieachtergrond wel te selecteren, maar voor de jongerenraad kan de politie 'ze' niet vinden.

UPDATE 19/4: ophef over de samenstelling van de jongerenraad

Wij zijn de afgelopen dagen bekritiseerd door politiemensen via Twitter, Facebook, Whatsapp en mail. Deze agenten vonden onze post over de nieuwe jongerenraad van de politie polariserend. Het argument is dat twee van de zestien jongeren in de raad wel degelijk een niet-westerse migratieachtergrond hebben. Wij kunnen daarom niet zeggen dat het een ‘witte’ jongerenraad is.

OK, dus 12,5% van de jongerenraad is niet ‘wit’. Dat betekent dat de raad voor 87,5% wel degelijk wit is. Het punt dat we wilden maken met onze post is dat je hier een groep jongeren ziet die geen afspiegeling is van een groep die regelmatig (on)terecht in contact komt met de politie. Onze vraag blijft daarom overeind staan: in hoeverre kan deze groep jongeren de politie voorzien van ervaringsadvies?

Waarom schrijven wij dit soort stukken? Lees hier meer over Controle Alt Delete.

Foto's via politie.nl

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld