Wat is er gebeurd?
Eind november vorig jaar schreven we al over. Wijkagent Steven de Groot uit Amsterdam-West, een wijkagent die goed in verbinding stond met jongeren uit de buurt. Hij werd landelijk bekend na zijn deelname aan de documentaire Ajouad en de Top600 waar veel ophef over ontstond bij de politie. Hij deed mee aan de documentaire op verzoek van zijn teamchef. De beelden in de documentaire waren door zijn leidinggevenden goedgekeurd. Toch werd de wijkagent kort daarop door de politie weggestuurd uit Amsterdam-West. Een uitleg voor de verplaatsing heeft de wijkagent, naar eigen zeggen, niet ontvangen.
Deniz, een voormalige lachgashandelaar uit de buurt nam het op voor ‘zijn’ wijkagent. Daarna kreeg Deniz politieagenten aan zijn deur die dreigden om hem te arresteren vanwege opruiing. Toen Deniz dit dreigement deze zomer publiekelijk wilde maken, werd hij een maand vastgezet vanwege een openstaande veroordeling.
Rechtbank Haarlem: kwaliteit werk niet ter discussie
Uiteindelijk is de zaak van de wijkagent voor de rechter gebracht. Op 20 december 2022 boog de rechtbank in Haarlem zich over het besluit van de politie om wijkagent Steven te verplaatsen naar Amsterdam Zuid. De wijkagent vroeg aan de rechtbank om dit besluit ongedaan te maken. Hij maakte duidelijk dat hij graag terug wil naar Amsterdam-West, als wijkagent voor jongeren in de buurt. Ook vertelde hij aan de rechtbank dat hij nog steeds geen duidelijke uitleg heeft gekregen voor zijn verplaatsing, behalve dat er geen draagvlak zou zijn. Volgens de wijkagent werd hij weggestuurd omdat een paar collega’s op hem “focusten” en was er sprake van uitsluiting en pestgedrag op de werkvloer.
Juristen van de politie zeiden dat er sprake is van een vertrouwensbreuk tussen het district Amsterdam-West en wijkagent Steven de Groot. Deze breuk is dusdanig groot dat er volgens hen geen draagvlak is voor om weer als wijkagent in Amsterdam-West aan de slag te gaan. Een voormalig leidinggevende van Steven gaf aan dat het conflict tussen de wijkagent en de politie “niet op de relatie zat” maar dat een aantal “werkgerelateerde punten” in 2020 niet goed gingen.
De rechtbank stelde daarentegen dat Steven als agent goed werk leverde. De kwaliteit van zijn werk stond niet ter discussie in deze rechtszaak, zo vertrouwde de rechter hem toe. Toch ondervroeg de rechtbank beide partijen scherp om te onderzoeken of er voldoende vertrouwen en draagvlak is voor Steven om weer als wijkagent in West aan de slag te gaan.
Reactie Controle Alt Delete
Projectleider Jair Schalkwijk was bij de rechtszaak aanwezig. Het viel hem op dat de rechter niet doorvroeg op het pestgedrag dat wijkagent Steven benoemde: “Als pestgedrag een rol speelde moet dat goed uitgezocht worden. Het kan niet zo zijn dat de gepeste wordt weggestuurd, terwijl de pesters blijven zitten.” Het werd Schalkwijk niet duidelijk waarom er sprake was van een vertrouwensbreuk: “Steven stond goed in verbinding met de buurt en functioneerde volgens de rechter goed. Waarom moet de vertrouwensbreuk op het bord van de wijkagent terecht komen?”