Rotterdammer overleden na politiegeweld

Het politieoptreden heeft een rol gespeeld bij het overlijden van Mateusz Kurtkowski. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek van de Rijksrecherche. De 32-jarige man overleed op 9 juni 2023 nadat hij met geweld werd aangehouden. De Rotterdamse politie heeft tien betrokken agenten van straat gehaald en tijdelijk op een binnenfunctie geplaatst.

Wat is er gebeurd?

Volgens getuigenverklaringen reed Mateusz op een fiets tegen het verkeer in en veroorzaakte hij daarbij schade. Toen de politie arriveerde werd hij met een stroomstootwapen overmeesterd. Meerdere agenten gingen daarna boven op hem zitten. Nadat hij onwel werd is hij direct gereanimeerd. Hij overleed later die nacht in het ziekenhuis.

Oproep: deel beelden met advocaat

De familie verzoekt mensen die beelden hebben gemaakt van het incident om die niet te verspreiden maar te sturen naar het kantoor van advocaat Richard Korver. De contactgegevens zijn hier te vinden.

Mateusz, geboren in Polen, werkte als gastheer en fitnessinstructeur in Rotterdam. De manager van het sportcentrum omschrijft hem als betrouwbaar, vriendelijk en rustig. In een verklaring die de nabestaanden deelden staat dat Mateusz psychiatrisch patiënt was en dat hij behandeld werd voor schizofrenie.