Politieagenten mogen zich nooit meer als zwarte piet verkleden

Politie moet kiezen voor onpartijdigheid en neutraliteit.

Gepubliceerd: 23 Nov 2017

Woensdag 22 november plaatste de politie Arnhem-Noord een foto waarin negen agenten, uitgedost als zwarte piet, op een politieauto hangen. De mannen waren verkleed omdat ze de kinderen van hun collega’s een leuke middag aanboden. De politie, zie de foto hieronder, straalt daarmee geen onpartijdigheid en neutraliteit uit omdat ze partij kiezen vóór zwarte piet.

De Facebook-post met politieagenten als Zwarte Piet
De Facebook-post met politieagenten als Zwarte Piet
Het bericht van Politie Arnhem met excuses
Het bericht van Politie Arnhem met excuses

Over de foto ontstond discussie op internet. Ook onze berichtgeving op Twitter en Facebook werd flink gedeeld. De politie Arnhem verwijderde vandaag de foto en plaatste een excuusbericht.

Onze reactie

Allereerst: het is goed dat dit bericht verwijderd is. Maarrrrr, de politie had dit bericht nooit mogen plaatsen. De aangeboden excuses is mosterd na de maaltijd. De discussie over zwarte piet is zo hevig, zeker met het oog op het politieoptreden in Friesland, dat alle berichtgeving vanuit de politie hierover onder een vergrootglas ligt. De agent die deze foto nam en op Facebook zette moet zich hiervan bewust geweest zijn. Voor alle duidelijkheid: er is hier geen sprake van een privé-post, niet van iemand die als agent op social media actief is, maar het is geplaatst door de politie Arnhem-Noord.

De foto is provocerend en de tekst niet professioneel. De politie zou zich moeten opstellen als de hoeder van de liberale rechtsstaat en daarom een kant kiezen voor onpartijdigheid. De politie moet er geen twijfel meer over laten bestaan: agenten door heel Nederland moet verboden worden om zich in functie te kleden als zwarte piet.

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld