Ouders Michael Koomen roepen politie en OM ter verantwoording

Bij het publiek college over geweldstoepassing door de politie waren de ouders van Michael Koomen aanwezig. Michael overleed als gevolg van politiegeweld in 2011.

Gepubliceerd: 05 Jul 2016

Jan en Tineke Koomen hebben de sprekers bij het publiek college van 27 juni de volgende vragen gesteld:

 1. Waarom wordt er gelijk valse informatie na dodelijke geweldsdelicten door politieagenten door de politie en het OM in de media gezet?
 2. Waarom seponeert het OM altijd bij dodelijke geweldsdelicten door agenten?
 3. Waarom zijn er in Nederland nog nooit agenten in Nederland veroordeeld en ontslagen voor dodelijke geweldsdelicten?
 4. Waarom mogen de agenten die verantwoordelijk zijn voor dodelijke geweldsdelicten van Justitie ongestraft knoeien in het proces-verbaal, valse verklaringen afleggen, en meineed plegen? (staat maximaal 6 jaar celstraf op!)
 5. Waarom worden de nabestaanden van slachtoffers door politiegeweld behandeld als criminelen door de politie en het OM?
 6. Waarom duurt het strafrechtelijk onderzoek door het OM zo lang naar het handelen van de agenten bij dodelijke geweldsdelicten?
 7. Waarom worden de dodelijke geweldsdelicten door agenten niet onderzocht door een onafhankelijke commissie, maar door het niet onafhankelijke OM zoals in de U.K. gebruikelijk is? Nu keurt de slager zijn eigen vlees!
 8. Waarom wordt art.2, “het recht om te leven” van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) stelselmatig genegeerd door de Nederlandse Staat?
 9. Waarom mogen meervoudig voor extreem geweld veroordeelde agenten en met al een rijkelijk gevuld geweldsdossier van de korpsleiding gewoon weer met een doorgeladen pistool tussen de burgers op straat lopen?
 10. Waarom vallen in een klein landje zoals Nederland hier de meeste dodelijke slachtoffers door politiegeweld?
 11. Heeft de niet goed functionerende rol van de toezichthouder te maken met geld?
 12. Volgens Prof. Timmer zijn er de afgelopen jaren 7 agenten veroordeeld voor dodelijke geweldsdelicten. Hebben deze agenten soms een voorwaardelijke taakstraf gekregen? Voorwaardelijke taakstraffen zouden niet mee moeten tellen bij dodelijke geweldsdelicten door agenten!
 13. De dubieuze rol van het OM bij dodelijke geweldsdelicten door politieagenten is onvoldoende naar voren gekomen vanavond!

Tineke en Jan Koomen, ouders van de weerloze en volkomen onschuldige en ongewapende Michael Koomen, die op 14 mei 2011 is doodgeschoten door een politieagent van het toenmalige politiekorps Amsterdam – Amstelland.

Zie ook een uitzending van RTV-NH en de uitzending van ZEMBLA over de dood van Michael Koomen.

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld