Oproep aan burgemeesters: toon leiderschap

Politie en gemeenten niet opgewassen tegen voetbalhooligans die zich keerden tegen KOZP demonstranten.

Gepubliceerd: 17 Nov 2018

Gemeenten onvoldoende voorbereid

KOZP demonstranten zijn in meerdere plaatsen onder de voet gelopen door voetbalsupporters. Veel van hun tegenacties waren al aangekondigd op social media en dus bekend bij de politie en de desbetreffende gemeente. In een flink aantal steden was de overheid onvoldoende voorbereid met als gevolg dat demonstranten die zich aan alle regels hielden toch niet of nauwelijks konden demonstreren. Zij hadden daarbij te maken met racisme en geweld van de kant van de hooligans. Amnesty Nederland roept het kabinet op om de bedreigingen en het geweld tegen vreedzame demonstranten scherp te veroordelen.

Goed voorbeeld

De oproep van Amnesty hoeft in ieder geval niet naar burgemeester Jorritsma van Eindhoven. In een persbericht laat hij blijken buitengewoon ontevreden te zijn over het verloop van de demonstratie. Hij schrijft: van vrije meningsuiting kon geen sprake zijn door het “zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans. Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang vol hielden. Ik moet als burgemeester het recht op vrije meningsuiting bewaren. Dat is vandaag onmogelijk gemaakt.”

Strafrechtelijk onderzoek

In hetzelfde persbericht kondigt de politie aan dat het OM een strafrechtelijk onderzoek gestart is. “Het onderzoek richt zich op het opsporen van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten tijdens en rond de demonstratie. Naast openlijke geweldpleging gaat het onder meer om het scanderen van discriminerende en racistische leuzen.”

Onze visie

Het persbericht raakt de juiste snaar. Dit is precies wat de autoriteiten nu zouden moeten doen. Burgemeesters van Leeuwarden, Groningen, Hoorn, Apeldoorn, Zwolle, Nijmegen, Rotterdam, Den Haag en andere steden moeten zich uitspreken: hooligans en onaangekondigde demonstranten zouden niet het recht op vrije meningsuiting mogen beperken door de politie te overrompelen. Burgemeesters: wij vragen u om leiderschap te tonen en te laten zien dat u staat voor een vrije democratische rechtsstaat waarin de overheid het uitoefenen van grondrechten mogelijk maakt.

Oproep KOZP

Er zullen meerdere rechtszaken volgen na de diverse schendingen van #demonstratierecht. De actiegroep heeft dit jaar uitgeroepen tot 'Jaar van de Solidariteit' en vragen hulp dmv donatie: klik hier.

Oproep CAD

Hoorde je van iemand, of had je zelf te maken met etnisch profileren en/of buitenproportioneel politiegeweld, meld je dan bij ons via mail of stuur ons een DM.

(foto: screenshot van video van Eindhovens Dagblad)

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld