Tien procent van al het tasergebruik door de politie in 2020 en 2021 was gericht op personen met ‘verward gedrag’. Dat blijkt uit een analyse van de politieacademie over het gebruik van de taser in de proef-periode, voorafgaand aan de landelijke uitrol van de taser in 2022.
Geen verdachte, toch getaserd
Op basis van de situatiebeschrijvingen over deze periode blijkt verder dat er in 13% van al het tasergebruik geen sprake was van een misdrijf of een verdachte. “In vrijwel alle gevallen (93%) betrof dit een persoon met geestelijke gezondheidsproblemen en vaak ook dreigend met zelfmoord”, schrijven de onderzoekers. Als de taser werd ingezet zonder dat iemand een verdachte was, betrof dat dus in bijna alle gevallen personen met ‘verward gedrag’.
46% van doelpersonen in “labiele toestand”
Het rapport maakt een onderscheid tussen dreigen met de taser en het toedienen van stroom. In de periode 2020-2021 werd de taser 332 keer ingezet. In 64% van de gevallen is er alleen gedreigd met het wapen, in 36% van de gevallen is er ook daadwerkelijk stroom ingezet. In de gevallen waarin er daadwerkelijk stroom werd toegediend, bleek dat 46% van de getroffen personen in een “psychisch labiele toestand” verkeerde.
Taser ingezet in GGZ-instellingen
Uit het rapport blijkt verder dat de politie de taser weer gebruikte in de GGZ. In de periode 2020-2021 werd de taser tien keer ingezet in een GGZ-instelling, zo laat de analyse zien. Dat is opvallend, want in 2017 nam de Tweede Kamer nog een motie aan die het gebruik van de taser in een instelling verbood. De onderzoekers beschrijven dat de politie en de GGZ gezamenlijk een nieuw handelingskader maakten voor het optreden van de politie in de GGZ. Dit nieuwe convenant maakte de weg weer vrij voor de inzet van het stroomstootwapen in GGZ-instellingen, zo beschrijven zij, waardoor de motie van de Tweede Kamer kwam te “vervallen”.
Reactie Controle Alt Delete
Controle Alt Delete schrikt van de bevindingen: “De rapportage van de politie laat zien dat mensen met ‘verward gedrag’ in de periode 2020-2021 relatief vaak getroffen werden door de taser. Nu de taser in 2022 uitgerold is over de hele politie, zijn wij benieuwd naar de cijfers over 2022. Hoe vaak worden mensen met ‘verward gedrag’ onder stroom gezet, terwijl zij geen verdachte zijn? Hoe vaak wordt de taser ingezet in een GGZ-instelling, en hoe staat de Tweede Kamer hier tegenover?"