Korpschef: racistische opmerkingen als grapje mogen niet meer

Racistische opmerkingen maken onder het mom van stoom afblazen of een ‘grapje’ kan niet meer. Dat zei korpschef Henk van Essen maandag in Nieuwsuur.

Politie stelde eerder geen duidelijke norm

De hoogste leidinggevende van de Nederlandse politie zei verder dat hij het zichzelf kwalijk nam dat de politie naliet om eerder een duidelijke norm te stellen. Hij zei dit in reactie op de documentaire De blauwe familie. Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete reageert: “De korpschef doet hier een uitspraak die grote impact kan hebben op de werkvloer, het gebeurt namelijk veel. Je merkte wel dat de korpschef het moeilijk vond om dit duidelijk en helder te formuleren. Ook moet dit nog wel in beleid concreet worden uitgewerkt, met bijbehorende maatregelen.”

Structureel probleem

De korpschef erkende, na doorvragen van de presentator, dat er sprake is van een structureel probleem van racisme, discriminatie en uitsluiting binnen de politie. Daarna zei Van Essen dat politieagenten die volhouden in hun gedrag, die “recidiveren op dit soort uitspraken”, volgens hem niet thuis horen bij de politie. De korpschef gaf aan dat hij aangesproken mag worden op hoe hij dit soort zaken in de toekomst afhandelt.

Volgens Abdoelhafiezkhan is dit een heikel punt: “De politie lijkt alleen oog te hebben voor agenten die herhaaldelijk uitspraken doen die over de grens gaan. Dat is echter niet de kern van het probleem, zo laat de documentaire De blauwe familie goed zien. Wanneer je pas ingrijpt als politiemensen herhaaldelijk dit soort uitspraken doen, dan is het gedrag al genormaliseerd. De politie denkt hiermee de excessen eruit te halen, terwijl er helemaal geen ruimte moet zijn voor racisme en discriminatie.”

Racistische appjes - deze keer wel ontslag?

Ook kon Van Essen niet duidelijk aangeven of het versturen van racistische appjes deze keer wel tot ontslag zou leiden. Hij stelde dat de sanctie afhankelijk is van de context en hoe de collega op zijn eigen gedrag reflecteert. Deze uitspraak verbaast Abdoelhafiezkhan: “Welke context is er nodig om een uitspraak zoals ‘pauperallochtoon’ of ‘kutafrikaan’ te duiden? Dat is nu juist precies het probleem van ‘stoom afblazen’.”

Waardering voor deelnemers documentaire

Over de documentaire De blauwe familie zei de korpschef dat de deelnemende politiemensen waardering verdienen: “De documentaire is voor ons een bouwsteen om weer dat gesprek aan te gaan, naar onszelf te kijken als leiding maar ook naar onszelf als organisatie.” Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete is blij dat de korpschef de eerder gedane uitspraken en beloften nu publiekelijk doet: “hij spreekt zijn waardering uit aan de deelnemers en erkent dat er sprake is van een structureel probleem.”