Controle Alt Delete maakt zich zorgen over de toename van het gebruik van geweld door de politie. Uit een overzicht van de politie blijkt dat agenten tijdens het werk vorig jaar (in 2022) 33.584 keer geweld gebruikten. Dat is 12 procent meer dan een jaar eerder en het vierde jaar op rij dat de cijfers stijgen. Dit, terwijl in tegenstelling tot de beeldvorming, diezelfde periode het aantal keer dat burgers fysiek geweld gebruikten tegen politie juist daalde. Belediging en bedreiging (met woorden) kwamen wel meer voor, maar het aantal gevallen van fysiek geweld daalde juist sterk, met 12 procent.
Oorzaak geweldstoename
De politie deed geen specifiek onderzoek naar de oorzaak van de stijging, maar noemt zelf wel een aantal factoren. De politie stelt dat de maatschappij verder polariseert en dat “het groter aantal protesten dat daarvan een gevolg is, leidt tot meer geweldsaanwendingen.” Daarnaast wordt de oorzaak ook gezocht in “het grote aantal incidenten rond mensen met verward gedrag”.
Voor zover er sprake is van polarisatie, blijkt dat niet uit geweld tegen de politie. Fysiek geweld tegen politieagenten nam juist met 12% af. Woordvoerder van Controle Alt Delete Dionne Abdoelhafiezkhan: “Je zou verwachten dat geweldsgebruik dóór de politie meebeweegt en dan ook afneemt.”
Om een goede verklaring te kunnen geven, moet er gekeken worden naar de registraties die politieagenten opmaken van de aanleiding voor het geweldsgebruik. “De politie geeft deze registraties niet vrij en biedt er ook geen inzicht in, zelfs niet geanonimiseerd. Dat maakt geweldsgebruik door de politie een black box: er is veel onbekend” aldus Abdoelhafiezkhan.
Onnodig meer bewapening
De politie zet niet in op de-escalatie, maar zet de afgelopen jaren juist in op bewapening om politieagenten beter te beschermen. Zo kreeg de politie een nieuwe lange wapenstok en een stroomstootwapen. Kort geleden (in 2020) is ook de ambtsinstructie en de wet aangepast. Politieagenten kregen meer bevoegdheden om geweld te gebruiken en kregen tegelijkertijd betere rechtsbescherming. Tegelijkertijd is de politieopleiding verkort zodat er meer nieuwe agenten kunnen instromen, om het tekort aan politiemensen op te lossen. Voor politiemensen die al aan het werk zijn worden onvoldoende uren vrijgemaakt om goed te kunnen trainen op geweldsgebruik.
Over de taser
Uit het rapport van de politie blijkt verder dat de politie 86 keer gericht schoot. Dat is meer dan in het jaar ervoor, toen de politie 78 keer gericht schoot. Abdoelhafiezkhan: “De landelijke invoering van het stroomstootwapen in 2022 heeft het aantal schietincidenten dus niet verlaagd. Dat was wel een doelstelling van de invoering van de taser.”
Conclusie:
Controle Alt Delete vindt het vreemd dat de politie meer geweld gebruikt, terwijl dat omgekeerd juist daalt. "Dat roept de vraag op of de staat wel zorgvuldig genoeg omgaat met het geweldsmonopolie", zegt Abdoelhafiezkhan.