Documentaire Verdacht

'Verdacht’ is een KRO-NCRV 2Doc documentaire uit 2018, gemaakt door Nan Rosens in samenwerking met Controle Alt Delete.

Trailer en documentaire

Bekijk hier de trailer en bekijk hier de hele documentaire.

Waar gaat de documentaire over?

In de documentaire ‘Verdacht’ vertellen Nederlanders over hun bizarre en vernederende ervaringen met de politie. Ze zijn door hun huidskleur al bij voorbaat Verdacht. Iedereen beantwoordt in de documentaire dezelfde vraag: “Welke ervaring met de politie is jou het meest bij gebleven?” En dat zijn heftige verhalen.

Wie zijn de mensen in de documentaire?

De veertien Nederlanders die hun verhaal doen hebben verschillende beroepen: installateur, leraar, advocaat, militair, politieagent. Ze verschillen in leeftijd en in afkomst, maar hebben één overeenkomst: de politie wil regelmatig (onterecht zonder dat er sprake is van een overtreding) van ze weten wat ze hier doen, waar ze naar toe gaan en hoe ze heten.

Wat voor verhalen worden er verteld?

De documentaire geeft een indringende kijk op onmacht, machtsmisbruik en vernedering, en hoe het voelt om bij voorbaat verdacht te zijn. De een vertelt over hoe hij onterecht werd vernederd ten overstaan van zijn moeder, de ander hoe hij is uitgemaakt voor aapje en nog een ander hoe zijn broek van zijn lijf is getrokken door collega agenten. De verhalen zijn heel uitlopend of verschillend maar allemaal intens en shocking.

Waarom is de documentaire gemaakt?

In Nederland staat etnisch profileren al een paar jaar op de politieke agenda en is het, mede dankzij Amnesty Nederland en Controle Alt Delete, onderwerp van gesprek. Helaas weten veel mensen niet wat de impact van onterechte politiecontroles is. De politie hoort voor en van iedereen te zijn, maar na het bekijken van deze documentaire zul je zien dat dat niet het geval is. Hopelijk wordt het gesprek over etnisch profileren, mede door deze documentaire, op een andere manier gevoerd.

Op welke manier is Controle Alt Delete betrokken bij de documentaire?

In 2016 zat Dionne Abdoelhafiezkhan, mede-initiatiefnemer van Controle Alt Delete, bij Jeroen Pauw in de uitzending en sprak daar over etnisch profileren. Dat ging toen over dat de ervaring van rapper Typhoon helaas geen incident is. De documentairemaakster Nan Rosens heeft na deze uitzending contact opgenomen met Controle Alt Delete omdat zij vooral benieuwd was naar wie etnisch profileren overkomt en wat de impact is van zo’n controle. Controle Alt Delete heeft Nan voornamelijk geholpen met de research. Een groot deel van de geïnterviewden hadden eerder al een klacht over de politie hadden ingediend bij Controle Alt Delete.