Controle Alt Delete last ‘pauze’ in gesprekken met de politie

Vandaag maakte de politie bekend dat er per 1 juli een nieuw persoon verantwoordelijk wordt voor de landelijke aanpak van racisme binnen de politie. Hij is de directeur van NTA (‘Nuance door Training en Advies’) een organisatie die met geld van de NCTV en in opdracht van meerdere gemeenten moskeeën en moskeegangers heimelijk onderzocht hebben, zo bleek uit onderzoek van NRC.

Controle Alt Delete neemt publiekelijk stelling tegen deze nieuwe aanstelling en zet alle gesprekken met politiemedewerkers, die onder zijn verantwoordelijkheid en aansturing vallen, ‘on hold’ zolang de directeur van NTA werkzaam is als programmamanager.

Wat is er gebeurd?

In oktober 2021 onthulde NRC dat zeker tien Nederlandse gemeenten heimelijk onderzoek hadden laten doen naar moskeeën in hun stad. Met geld verstrekt door de NCTV huurden zij het particuliere onderzoeksbureau NTA in dat - zonder zich kenbaar te maken - sprak met bezoekers, bestuurders en imams.

NTA ontkent dat zij heimelijk onderzoek heeft gedaan en verzette zich hevig, onder andere door twee klachten tegen het NRC in te dienen bij de Raad voor Journalistiek. In beide gevallen kreeg het NRC van de Raad op alle punten gelijk.

Volgens de moskeeën en moskeegangers geven de geheime onderzoeken blijk van een groot wantrouwen vanuit gemeenten tegen het islamitische deel van haar eigen burgers, en hebben de onderzoeken het vertrouwen van de moslimgemeenschap in de rechtsstaat veel schade toegebracht.

Directeur NTA vanaf 1 juli verantwoordelijk voor aanpak racisme bij politie

Het publieke gezicht en de directeur van NTA is naast zijn werk voor NTA sinds 2021 ook interim-programmamanager bij de Politie Oost-Nederland. Zijn taak is daar om leiding te geven aan de initiatieven voor meer diversiteit en inclusie bij de politie in het oosten van Nederland. Op 1 juli 2023 stopt hij als interim-programmamanager en maakt hij de overstap naar Den Haag. De NTA-directeur wordt als programmamanager verantwoordelijk voor de landelijke aanpak van racisme, discriminatie en uitsluiting binnen de politie.

De aanpak van racisme, discriminatie en uitsluiting op de werkvloer is een van de vijf thema’s in het overkoepelende programma dat de naam “politie voor iedereen” draagt. Vanuit zijn rol als programmamanager zal hij doorlopend in gesprek zijn met de korpsleiding en vanaf de zijlijn waarschijnlijk ook meedenken en betrokken zijn bij de andere thema’s, waaronder:

• De verbinding tussen politie en de samenleving,

• Initiatieven tegen etnisch profileren en

• Het streven om meer divers talent bij de politie te werven.

Controle Alt Delete zet gesprekken met politie ‘on hold’

De aanstelling van de nieuwe programmamanager is een zorgwekkende ontwikkeling gezien zijn rol bij NTA en de geheime onderzoeken. Het is onwenselijk om de directeur van een omstreden organisatie waar vanuit de islamitische gemeenschappen veel weerstand tegen is, aan te stellen als programmamanager tegen racisme en discriminatie binnen de politie. Wij zetten alle gesprekken met politiemedewerkers die onder zijn verantwoordelijkheid en aansturing vallen ‘on hold’ zolang de directeur van NTA werkzaam is als programmamanager.

Reactie politie

Volgens de politie heeft hij “zowel binnen als buiten de organisatie veel draagvlak onder verschillende netwerken en gemeenschappen.” De politie laat weten dat er verschillende onderzoeken naar gedaan zijn en dat “diverse burgemeesters hier al verantwoording over hebben afgelegd.” Volgens de politie “staat zijn integriteit niet ter discussie, noch zijn geschiktheid in deze rol.”

Statement ondersteuners

Dit statement wordt ondersteund door

  • SIORH (Haaglanden)
  • FIO (Den Haag)
  • Spior (Rotterdam Rijnmond)
  • SMBZ (Brabant en Zeeland)
  • SML (Limburg)
  • SMUO (Utrecht en Omgeving)
  • SMGVA (Gooi- en Vechtstreek & Ettihad Almere)
  • Stichting Al-Andalous (Veenendaal)
  • IGMG Noord-Nederland