Cijfers over geweld tegen agenten

Gepubliceerd: 31 May 2019

Het frame....

Dit is het frame dat we wekelijks meekrijgen in de media: geweld tegen de politie bij de jaarwisseling verdubbelt (NOS), het geweld tegen hulpverleners neemt toe (NOS) en de autoriteit van de politie wordt niet meer geaccepteerd (NOS). De komst van migranten naar Nederland zorgt voor een onveilig gevoel (Trouw) en geweld is mogelijk cultureel bepaald (1 op 1). Daarom willen burgemeesters meer blauw op straat (NRC) en is er draagvlak voor een politie die stevig ingrijpt (Telegraaf). De politie rust agenten uit met een taser (RTL) en de bevoegdheid om te schieten wordt verruimd (CAD)

....vs de werkelijkheid

De werkelijkheid is dat geweld tegen agenten tijdens de jaarwisseling al jaren daalt (NRC), dat in het algemeen fysiek geweld tegen agenten daalt (CAD) en dat Nederland al jaren steeds veiliger wordt (Volkskrant). Daar kwam in 2019 interessant nieuws: verreweg de meeste mensen luisteren heel goed naar de politie (NOS). Volgens onderzoek van Crisislab, in opdracht van Politie & Wetenschap, gehoorzaamt 92% van alle burgers aan alle oproepen tot gehoorzaamheid die de politie doet.

Onze visie

Het beeld is dat de politie vaak kampt met ongehoorzame burgers. De politie voedt dit beeld met media optredens (DWDD) en filmpjes op social media (RTV Oost). De politie gebruikt dit beeld in haar lobby voor ruimere bevoegdheden en meer geweldsmiddelen (CAD). Dat leidt ertoe dat er draagvlak is in de Tweede Kamer voor een ruimere geweldsinstructie en meer geweldsmiddelen voor agente zoals de taser (CDA).

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld