Uitspraak in zaak tegen etnisch profileren

Op 22 september doet de rechtbank Den Haag uitspraak in de zaak over etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee. Een coalitie van burgers en maatschappelijke organisaties heeft de Staat voor de rechter gedaagd.

Waar draait de rechtszaak om?

De rechtszaak draait om de vraag of de Koninklijke Marechaussee bij MTV-controles (Mobiel Toezicht Veiligheid) mensen mede vanwege hun etniciteit mag controleren. Volgens het kabinet en de Koninklijke Marechaussee mag dat wel. Volgens de coalitie leidt dit gebruik van etniciteit in selectiebeslissingen en risicoprofielen tot discriminatie. Het beleid is in strijd met nationaal recht en internationale mensenrechten. Daarom vraagt de coalitie aan de rechter om hier een einde aan te maken.

(de tekst gaat verder onder deze video)

Wat is de mogelijke impact van de rechtszaak?

Niet alleen de Koninklijke Marechaussee werkt met etniciteit in risicoprofielen. Ook andere wetshandhavers, zoals de politie en de Belastingdienst, gebruiken etniciteit in risicoprofielen. Mpanzu Bamenga, een van de burgers die mede-eiser is: “De uitspraak van de rechter kan grote impact hebben. Als de rechter zegt dat dit niet langer mag, moeten mogelijk ook andere wetshandhavers hun werkwijze aanpassen. Ik verwacht een overheid die mij behandelt zoals zij elke andere Nederlander behandelen.”

Wie zijn de eisers in deze rechtszaak?

De coalitie die deze rechtszaak voert bestaat uit: Amnesty International, Controle Alt Delete, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), antidiscriminatievoorziening RADAR en twee ‘niet-witte’ burgers die herhaaldelijk etnisch geprofileerd zijn door de Koninklijke Marechaussee.

Jelle Klaas, advocaat namens de coalitie: “De Koninklijke Marechaussee en het kabinet zeggen dat ze niet willen discrimineren, maar ze gaan hier wel mee door. We zijn naar de rechter gegaan om dat wat ze beloven en dat wat ze feitelijk doen met elkaar in overeenstemming te brengen.”

Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete: “De deur voor etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee staat nu wagenwijd open. Daarom moet er een verbod komen op het gebruik van etniciteit in risicoprofielen.”

De procedure wordt gecoördineerd door het Public Interest Litigation Project (PILP-NJCM) en gevoerd door advocaten van het PILP-NJCM en Houthoff.

Meld discriminatie

Denk je dat je vanwege jouw afkomst of huidskleur bent gecontroleerd of ben je discriminerend behandeld door een medewerker van de Koninklijke Marechaussee? Deel dan je ervaringen met een antidiscriminatiebureau. Daar staan klachtbehandelaars voor je klaar. Zij bieden een luisterend oor en ondersteuning bij het voeren van een klachtenprocedure tegen de Koninklijke Marechaussee. Ga naar melddiscriminatie.nu.