maandag 27 juni 2016

Publiek college over de geweldstoepassing door de politie

Aanleiding voor het publiekscollege is het overlijden van Mitch Henriquez als gevolg van politieoptreden, precies een jaar geleden.

Publiek college over de geweldstoepassing door de politie

Ook dit jaar hebben zich inmiddels aantal zaken voorgedaan waar sprake was van buitenproportioneel en onrechtmatig politiegeweld.

Tijdens deze avond wordt besproken hoe de geweldtoepassing door de politie is geregeld. Zijn er knelpunten in de regels? En in de praktijk? Wat wijst onderzoek naar politiegeweld uit? Wat is proportioneel geweld? Mag de politie schieten ter aanhouding? Ook zullen er een aantal sprekers in gaan op de spanningen tussen goed onderzoek en externe communicatie naar de burgers toe. Hoe verhouden de rechten van de verdachte zich tot transparantie over het onderzoek? Het doel van deze bijeenkomst is het vergroten van kennis rondom het onderwerp politiegeweld.

Sprekers zijn: Gerbrig Klos (Amnesty NL) over geweldstoepassing en internationale standaarden, Jaap Timmer (VU) over de wettelijke kaders van geweldstoepassing, Jurjen Pen (advocaat) over het verschil tussen een agent aanmerken als getuige dan wel als verdachte, en het nieuwe wetsvoorstel, en Sinan Cankaya (VU) over de invloed die politiecultuur heeft op de interpretatie van geweldstoepassing door agenten.

Datum: 27 juni 2016
Locatie: Humanity House in Den Haag
Tijd: 19.30 inloop, 20.00 start. Einde 21.30

De bijeenkomst is gratis toegankelijk, aanmelden verplicht. Aanmelden doe je via het Humanity House (link).

« Meer events