Politie lobby is o.b.v. onjuistheden

Uit onderzoek blijkt: 92% van alle burgers luistert netjes naar de politie

vrijdag 31 mei 2019

Het frame....
Dit is het frame dat we wekelijks meekrijgen in de media: geweld tegen de politie bij de jaarwisseling verdubbelt (NOS), het geweld tegen hulpverleners neemt toe (NOS) en de autoriteit van de politie wordt niet meer geaccepteerd (NOS). De komst van migranten naar Nederland zorgt voor een onveilig gevoel (Trouw). Daarom willen burgemeesters meer blauw op straat (NRC) en is er draagvlak voor een politie die stevig ingrijpt (Telegraaf). De politie rust agenten uit met een taser (RTL) en de bevoegdheid om te schieten wordt verruimd (CAD)

....vs de werkelijkheid
De werkelijkheid is dat geweld tegen agenten tijdens de jaarwisseling al jaren daalt (NRC), dat in het algemeen fysiek geweld tegen agenten daalt (CAD) en dat Nederland al jaren steeds veiliger wordt (Volkskrant). Daar komt het nieuws van vandaag bij: mensen luisteren heel goed naar de politie (NOS). Volgens onderzoek van Crisislab, in opdracht van Politie & Wetenschap, gehoorzaamt 92% van alle burgers aan alle oproepen tot gehoorzaamheid die de politie doet.

Onze visie
Het beeld is dat de politie vaak kampt met ongehoorzame burgers. De politie voedt dat beeld met berichtgevingen en filmpjes op social media. De politie gebruikt dit (onjuiste!) beeld in haar lobby voor ruimere bevoegdheden en meer geweldsmiddelen.